Helena Lindh och Jonas Bofjäll gifte sig på en jamboree.

Aktuellt jamboree

Vi gifte oss på en jamboree

Helena Lindh och hennes man Jonas Bofjäll firar sex år som gifta i sommar. Träffades gjorde de i kön till funktionärsmatsalen på scouterna 2001. Nu berättar de om sin kärlek för Scout.

Namn: Helena Lindh och Jonas Bofjäll
Ålder: Båda är 39 år
Bor: Solna
Gifta: 6 år till sommaren

Det var där i kön till funktionärsmatsalen som de sågs för första gången. Visserligen hade de många gemensamma vänner från tiden som seniorscouter i Stockholm på 90-talet, men av någon anledning hade de lyckats missa varandra under åren. Men under det där lägret 2001 hängde de med samma personer under lägervistelsen och lärde på så sätt känna varandra.

Helena och Jonas fick nog direkt upp ögonen där för varandra och fortsatte umgås efter lägret. Efter en tid var de ett par. Tio år efter att de träffades gifte de sig på samma plats där de först möttes. Det var på världsscoutjamboreen 2011.
– Det kändes som det perfekta sättet att fira vårt tioårsjubileum på, berättar Helena.

Eftersom scouting är en viktig del av parets liv kändes ett bröllop med scoutinramning helt rätt. Dåvarande ordförande för Svenska Scoutrådet Helene Gestrin ställde upp som vigselförrättare och ceremonin hölls högst upp i ett utkikstorn med hela lägerplatsen som utsikt.
– Regnet öste ner hela dagen och vår son Eskil, som var ett år, var klädd i galonställ och knallgul sydväst. Vi hade många vänner på lägret som vi bjöd in och massor av barn och ungdomar som vi haft som scouter när de var yngre. Många av de yngre deltagarna hade aldrig varit på bröllop förut och var väldigt tagna av situationen, de flesta hurrade och några blev så rörda att de grät. Helt fantastiskt!

Bröllopsmiddagen serverades på en restaurang som de tjeckiska scouterna drev på lägerområdet.
– Personalen hade ordnat väldigt fint och vi fick göra en traditionell tjeckisk bröllopslek där brudparet tillsammans ska äta linssoppa ur en skål med varsin sked med hål i för att får mycket pengar i äktenskapet. Hoppas att det fungerade. Vi hade även lurat ner våra familjer till lägret. De trodde att de bara skulle besöka oss, men så fick de gå på bröllop.

Vad har Scouterna betytt för er?
– Scouterna har betytt väldigt mycket för oss. Vi träffades genom Scouterna och fram till för ett år sedan drev vi upptäckaravdelningen i Jonas hemkår Upplands Väsby. Det hann bli över tio år. För oss har det varit bra att göra något helt annat tillsammans en gång i veckan och att vara kreativa och planera program och hajker, hålla i lägerbål och klä ut sig.

När trivs ni som bäst?
– Både Jonas och jag trivs nog som allra bäst när man har kommit in i lägerlunken och sitter med en kopp kaffe på en stubbe med scoutbarnen svärmande runt sig. Om ett och ett halvt år är vår son gammal nog att börja i Spårarna, då börjar en ny fas i vårt scoutengagemang.

Vad har varit det bästa under dessa år som äkta makar?
– När vi gifte oss hade vi ett barn, nu har vi tre. Att få barn har varit en otrolig upplevelse. En annan höjdpunkt var när vi tillbringade fem veckor i Costa Rica och vandrade i regnskogar och badade i vattenfall.

Helenas bästa tips för ett lyckat äktenskap