Aktuellt scouting

Året som utvecklingskonsulent

Scouterna har flera utvecklingskonsulent vars största uppgift är att möta de scoutkårer ute i landet som som står inför många olika utmaningar. Hur har året varit för våra utvecklingskonsulenter? Scout har pratat med Sofia Tolonen och Fredrik Kadesjö om året som gått och utmaningarna som finns inom organisationen.

Fredrik Kadesjö och Sofia Tolonen arbetar båda som utvecklingskonsulenter i Västerås respektive Stockholm och är de som möter scouter, scoutledare och hela kårer under många av årets alla dagar. Men hur har året 2016 egentligen varit?

2016 har hittills varit det bästa året för mig. Jag har fått göra mer av allting: rekryteringar, workshops, föräldramöten och allt annat som ingår i mitt arbete. Dessutom har jag sett att mitt arbete börjar göra skillnad ute i de scoutkårer jag har träffat och det är jätteroligt!, säger Fredrik Kadesjö.

Enligt Sofia Tolonen är det mycket hektiskt, från och till, att vara utvecklingskonsulent och syftar vidare på deras årshjul som styr mycket av deras arbete.

– Vi har ett årshjul där vi i början på året närvarar vid flera kårledarkickoffer inför vårens termin. Vi hjälper till att planera för rekrytering av barn och vuxna inför terminsstart. Nytt för i år i Stockholmsregionen har varit att vi kört frukost- och lunchseminarier där kårerna röstat fram teman som Free Being Me, Scouternas program och vuxenrekrytering. På vårkanten peppade vi kårerna inför sommarens läger och pratade mycket med dem om att planera inför höstens rekrytering. Hösten är en hektisk period med mycket rekrytering och föräldra- och prova-på-möten vilket är jätteroligt, berättar Sofia Tolonen.

Minns ni något särskilt möte ni vill berätta om?

– Under rekryteringen i höstas så var jag i flera skolor och bjöd in barn att komma att prova på scouting. Där fick jag träffa flera barn som kommit med gummibåtar över Medelhavet. De ville gärna komma och prova på scouting och när jag klumpigt formulerade att det var viktigt att ta med föräldrar, var det flera av dem som sa att deras riktiga föräldrar drunknat på vägen till Sverige. Det gav mig insikter om hur viktigt det är att ha en trygg verksamhet öppen för alla, säger Sofia Tolonen.

– För mig handlar det kanske inte om ett särskilt enskilt möte utan om alla de gånger jag besöker scoutkårer för att hålla i prova på-möten och föräldramöten, och sedan se barnen återkomma till scoutkåren för att få möjlighet att prova på den bästa fritidssysselsättningen en kan ha. Deras förväntningar lyser i ögonen och är alltid lika rolig att se. Det ger dessutom en bekräftelse på att jag lyckats med rekryteringen och då återstår bara att engagera deras föräldrar så att kåren kan erbjuda fler att uppleva scouting, säger Fredrik Kadesjö.

Vad är det roligaste och det svåraste med att vara utvecklingskonsulent?

– Det svåraste är att få scoutkårerna att ge mig tid tillsammans med dem, så att jag kan hjälpa till att utveckla deras verksamhet så att de kan nå ännu fler och bli ännu bättre. Det roligaste är att få arbeta med alla engagerade och drivna människor som finns ute i scoutkårerna, att stötta dem i sin verksamhet, säger Fredrik Kadesjö.

Sofia Tolonen har ett svar mycket likt Fredriks Kadesjö.

– Det roligaste är att träffa alla ledare som verkligen utmanar sig själva för att erbjuda sina scouter en spännande fritid. Det svåraste är nog att nå ut med det vi kan erbjuda kårerna som exempel kårutvecklingskväll och faktiskt få tid att sätta sig ned och prata med ledarna, säger Sofia Tolonen.

Vad önskar ni själva inför årets jul?

– Jag ska åka ner till Skåne över helgdagarna och det jag önskar mest är att få åka skidor, jag vet inte hur det ska gå ihop. Längdskidor och minusgrader är det jag längtar mest efter, säger Sofia Tolonen.

– Tid att träffa familj och vänner, äta allt som hör julen till och bara koppla av, säger Fredrik Kadesjö.