Eric Tornblad packar alltid med sig ost, buljongtärningar, vitlök och olja när han ska laga mat i naturen.

Prylar Tävling

Bästa tipsen för utekäk på vintern

26 januari, 2017

Eric Tornblad saknade inspirerande böcker om mat i friluftslivet, så han började skriva själv! Vi tog ett snack om hans bok ”Torka mat”. Läs om hans bästa tips för utekäk på vintern och delta i tävlingen om boken.

Eric Tornblad, du har skrivit flera friluftskokböcker. Hur kommer det sig?

– För att det behövs! Tanken föddes under min friluftsutbildning på Hållands folkhögskola (numera Åredalens folkhögskola, red. anm.). Den innebar 100 skiddagar, 40 tältnätter och många er måltider, så jag började leta efter en receptbok för inspiration. Allt jag hittade var en väldigt tunn bok skriven av Anita Forsell.

Vilka är dina bästa tips för utekäk i vintertid?

– Du vill inte laga mat och stå och frysa, det ska gå fort. Kör frystorkad mat som värms upp med termosvatten eller förlaga mat hemma som du sedan äter direkt ur mattermosen. Det allra bästa är egentligen att laga mat på stekhäll över öppen eld. Då får du värme samtidigt som du fixar käket. Det finns smarta och små stekhällar som inte väger mer än ett kilo. Kolbullar är en storfavorit för mig!

Vad bör man tänka på innan man ger sig av?

– Tänk variation, smak och konsistens! Gör alltid en matsedel i god tid innan, annars blir det pasta med tomatsås i sista minuten. Se också till att lära dig att torka mat. Du kan torka ingredienser till nästan vilket recept som helst och sedan laga det på en fjälltopp.

Vad tycker du är det bästa med att äta utomhus?

– Att allt smakar bättre. Hungern är ju den bästa kryddan, och när du är ute är du ofta hungrig, tillsammans med vänner och på en fantastisk plats, så att alla sinnen matas. Utemåltider innebär också värme och vila.

Vilka ingredienser hittar man alltid i din packning?

– Ost, buljongtärning, vitlök, olja och smör eller ghee.

Tävla om boken!

Du har chansen att vinna ett eget exemplar av boken. Nedan finner du fem frågor som behöver besvaras. Skicka dina svar till redaktionen@scouterna.se senast den 26 februari och glöm inte att skriva namn, ålder och adress.

1. Vilka förslag ger Eric på hur man värmer frystorkad mat när man är ute på vintern?

2. Vad är ghee?

3. Varför heter det termos?

4. Erics favorit är kolbullar, men vad är det?

5. Beskriv din bästa upplevelse av att äta ute på vintern.

Senaste artiklarna