Upptäckarscouter i patrullen Kycklingen/Vindelns scoutkår: Emelie Granberg, Ellie Frennesson, Ellen Olsson, Erik Marklund och Axel Lundberg.

Emelie Granberg, Ellie Frennesson, Ellen Olsson, Erik Marklund och Axel Lundberg. Foto: David Dahlberg

Thermos Light & Compact, Outnorth.se, 299 kr. Betyg: 3,25 av 5.

Thermos, Myrorna, 35 kr. Betyg: 2,75 av 5.

Vildmark S&K, profil.officedepot.se, 150 kronor. Betyg: 3,25.

Kyioba, Jula, 129 kr. Betyg: 2 av 5.

Primus C&H, Addnature.se, 225 kr. Betyg: 2,75 av 5.

Asaklitt, Clas Ohlson, 139 kr. Betyg: 3,75 av 5.

Prylar Testpatrullen

Termostest i slalombacken

Vilken termos är bäst? Patrullen Kycklingen i Vindeln testade sex olika varianter för att ta reda på det.

Solen skiner när scoutpatrullen Kycklingen träffas en lördagsförmiddag i Vindelns slalombacke. I dag ska gruppen testa sex olika termosar. Scoutledaren Charlotte Strand har dagen innan fyllt termosarna med kokande vatten.

Det första som ska göras är att ta reda på hur mycket temperaturen sjunkit i varje termos. På så sätt kan de se vilken termos som isolerar värmen bäst. Tillsammans bygger de en bänk av stockar i backen där Emelie, Erik, Ellen, Axel och Ellie slår sig ner. Det är Ellie som tar sig an den första termosen, som kommer från Clas Ohlson.

– Den var trög att få upp och ganska stor. Svår att få grepp om också för att den är matt, säger hon.

Termometern stannar på 77,5 grader, vilket senare ska visa sig räcker till en andraplats i grenen isoleringsförmåga. Men det är inte det enda som krävs av en bra termos. För att den ska vara smidig att ta med på utflykt är det viktigt att den går lätt att packa.

– Jag tycker nog att det är bättre med en lång och smal än en kort. För då kan man ha den så här, säger Erik och visar termosen som står upprätt i ryggan.

– Tänk om någon uppfinner en platt termos! Det vore najs, säger Ellie.

Termosen från Vildmark har en matt yta, något som kanske är snyggt, men inte så smart i längden, kommer gruppen fram till.

– Den är ganska snygg, den ser modern ut. Men man ser att det blir spår om man drar med nageln. Om man har den i ryggsäcken tillsammans med kanske en gaffel så kommer det att bli märken, säger Ellen.

Några av termosarna har specialegenskaper som sticker ut. Nyss nämnda termos har till exempel två muggar i locket, och Primustermosen levereras med två olika korkar: en vanlig och en med öppningsknapp.

– Det är bra att man kan välja vilken kork man vill ha, säger Axel.

Termosen som sticker ut mest, i alla fall utseendemässigt, är den begagnade Thermosmodellen som inhandlats på Myrorna. Den är i blå plast med vit mugg.

– Jag tycker att den är jättefin, den ser ut att vara från 70-talet, säger Emelie.

Tyvärr är den sämst i testet på att hålla värmen, men för 35 kronor är den också överlägset billigast och att den är begagnad är också bra av miljöskäl. Nu börjar det bli kallt och gruppen är sugen på fika.

– Har vi någon choklad med oss? undrar Ellen.

– Det har vi, svarar scoutledaren Charlotte.

– Ja, lördagsmys i backen!

Så tyckte testpatrullen:

Asaklitt, Clas Ohlson, 139 kr.
Betyg: 3,75 av 5

Primus C&H, Addnature.se, 225 kr
Betyg: 2,75 av 5

Vildmark S&K, profil.officedepot.se, 150 kronor.
Betyg: 3,25

Thermos Light & Compact, Outnorth.se, 299 kr