På båten jobbar kursdeltagarna i så kallade ”kvarter”, där några seglar medan andra ägnar sig åt kurspass.

Äventyr ledarskap

Leda för en hållbar värld

I år lanserar Scouterna kursen Leda för en hållbar värld, som riktar sig till utmanarscouter 15–18 år. Scout tog ett snack med arrangemangsansvarig Niclas Ihrén för att få veta mer.

Varför ska jag som utmanarscout ansöka till Leda för en hållbar värld?

Det här är det viktigaste du kan göra och samtidigt det roligaste! Här får du chansen att engagera dig i de frågor som har betydelse för kommande generationer och verkligen göra skillnad. Ledarskap är också bland det viktigaste som du kan utveckla som ung – det är ett redskap som du har glädje av hela livet. Dessutom får du en superläcker seglingsupplevelse!

Berätta mer om arrangemanget!

Vi kommer att träffas i Karlskrona och kliva på segelfartyget Gladan för nästan en hel veckas segling. På båten kommer vi att jobba i så kallade ”kvarter”, där en del av deltagarna kommer att segla medan andra ägnar sig åt kurspass.

Vad blir det för kurspass?

Kurspassen kommer dels att handla om ledarskap, dels om FN:s globala mål för hållbar utveckling. Ledarskapsdelen fokuserar på frågor som – vem är jag och vad är ledarskap för mig? Vad innebär det att leda mig och andra?

Och sen kommer den andra delen in – vad innebär det att leda för hållbar utveckling? Vilka är de globala utmaningarna och hur kan jag arbeta med dem? Hur skiljer det sig idag mot för 10, 20, 30 eller 40 år sen? Vad gör regeringen för hållbar utveckling? Vad kan jag göra som konsument och medborgare? Eftersom vi befinner oss på sjön kommer det att bli en naturlig ingång till det globala målet nummer 14 ”Hav och marina resurser”.

Vad är målet för mig som deltagare?

Att du ska hitta redskapen för hur du kan arbeta med dessa frågor. Och att du ska hitta ditt engagemang – vad vill du göra? Hur vill du vara med och påverka? Vilken roll vill du spela i framtiden?

Och om jag lätt blir sjösjuk?

Nästa år kör vi Leda för en hållbar värld i fjällmiljö. Det är samma arrangemang men vi har fjällvandring som utgångspunkt och kommer att prata hållbarhetsfrågor som är relevanta i den miljön, som till exempel biologisk mångfald och klimatförändringar som påverkar fjällmiljön.

Var kommer ditt brinnande engagemang för ledarskap och hållbarhet ifrån?

Jag har varit scout sen barnsben och har varit engagerad på kårnivå i Spånga scoutkår och på nationell nivå då jag satt i styrelsen för Scouterna. Tack vare den här kursen kan jag kombinera det bästa av flera världar på en gång. Jag brinner för både ledarskap och för hållbar utveckling, det är också vad jag jobbar med professionellt. Kursen ger oss möjlighet att diskutera de stora frågorna och de utmaningar vi står inför, både mänskligheten och planeten.

När: 22–27 maj
Var: Veckan påbörjas och avslutas i Örlogshamnen i Karlskrona.
Kostnad: Kursen är gratis men resan till och från Karlskrona betalar du delvis själv.
Anmälan: Har öppnat! Du hittar den här. Sista dag för ansökan är 20 mars och besked ges 25 mars. Antalet platser är begränsat och urval bland sökande kommer att ske.

Läs mer om kursen HÄR!