Daniel Norberg tävlar tillsammans med ornitologen Donat Hullman.

Kändisar tävlar i fågelskådning

21 februari, 2017

Nu drar SVT igång ett helt nytt program – Det stora fågeläventyret! En av de tävlande är sångaren och youtubern Daniel Norberg som tävlar tillsammans med ornitologen Donat Hullman.

Programmet bygger på att sju kända profiler bildat par med varsin superornitolog. Under åtta veckor åker de runt om i Sverige bland storslagna miljöer och vackra landskap. Där sätts de tävlande på prov i fågelkunskap, uthållighet och samarbete. Scout har pratat med Daniel Norberg om tävlingen, fågelskådning och tips.

Hur var det att vara med?
– Oj! Vad ska man säga. Det var en konstig och rolig upplevelse. Att få tävla, att få träffa massa spännande olika människor och att få insyn i fågelvärlden. Jag ser verkligen fram emot att programmet börjar sändas!

Vad tänkte du när du fick frågan att vara med?
– Jag tänkte att det här är en lite för dum idé för att inte tacka ja till. Jag kunde aldrig tro att jag skulle vara med i ett liknande program och inte heller att jag skulle tycka att det var så roligt. Det kändes så härligt att få komma bort från kontoret och studion och få klafsa runt i skogen ett tag. Och inte minst få bo i tält bredvid Anders Bagge!

Har du varit intresserad av fågelskådning innan programmet?
– Jag har alltid varit en djurvän. Men fåglarna har flugit mig förbi så att säga. Men utan att lova för mycket, så kan jag säga att jag åtminstone är mer uppmärksam på fåglarna i min närhet nu än efter programmet.

Har du någon favoritfågel?
– Jag gillar alla fåglar. Men pingviner och strutsar är ju härliga! Det är också två av få fågelarter som inte kan flyga inser jag nu.

Hur var det att tävla tillsammans med Donat Hullman, en riktig ornitolog (fågelskådare)?
– Donat Hullman är före detta militär som pekar med hela handen. Vi jobbade bra ihop och han hade ett mycket bra fokus. Jag är själv inte så mycket av en tävlingsmänniska så det var skönt att ha någon som triggade igång den nerven hos mig.

Vad var den största utmaningen?
– Den största utmaningen var såklart att kastas in i något man inte alls har någon aning om hur det fungerar. Men det var också det som var roligast!

Har du några tips att dela med dig av om man är intresserad av att prova fågelskådning?
– Gå ut och njut av naturen och kolla in lite fåglar samtidigt. Det tror jag är en bra mjukstart!

Senaste artiklarna