Scoutklassikern krabbelurer kom med i Mathias Dahlgrens nya kokbok för att det är gott och för att det är ett roligt ord.

”Våga prova, det värsta som kan hända är att det inte blir gott”

Stjärnkocken Mathias Dahlgrens nya kokbok ”Hemkunskap” riktar sig till den som vill bli bättre och våga mer i sin matlagning. I Scouterna kallar vi det ”learning by doing”. Vi ställde några frågor till Mathias om mod i köket, matlagningsminnen och krabbelurer.

Vilket är ditt bästa tips för den som vill våga mer i köket?

Våga prova, det värsta som kan hända är att det inte blir gott. Lär av erfarenheterna.

I Scouterna ser vi naturen som vardagsrummet – och köket! Vad skulle du laga om du bytte ut spisen mot en öppen eld?
Jag arbetar dagligen med allt från levande eld till den modernaste tekniken. Det krävs mer erfarenhet att jobba över öppen eld än till exempel med en modern spis, då det är lättare att kontrollera värmen på spisen. Men den öppna elden och glödande kol ger maten härlig karaktär om man kan bemästra tekniken.

Vilket är ditt starkaste matlagningsminne från när du var liten?
När jag var fyra år och bakade norrländskt tunnbröd i en vedeldad bakugn med mamma och mormor

Du delar med dig av ett recept på krabbelurer. Det är en riktig klassiker i scoutsammanhang. Varför kom just det receptet med?
Ett enkelt recept och något som är himla gott. Sedan är ju namnet krabbelurer lite festligt.

Mathias recept på krabbelurer hittar du HÄR.

Det här är Mathias Dahlgren

Ålder: 47 år
Bor: I Stockholm och lantställe på Värmdö.
Gör: Kock och krögare.
Scouterfarenhet: Absolut ingen, men är uppvuxen på en bondgård.
Favoritingredienser: Råvaror i säsong.
Packar alltid: Beror ju på vad jag ska göra men, torra strumpor och snus är alltid gott att ha.
Brinner för: Just nu lakto-ovo-vegetarisk mat.
Förebild: Min morfar Reinhold.