"Kom ihåg att utrustning inte spelar så stor roll – kreativiteten kan inte begränsas av budget!"

Inspiration scoutergör2016

Shamoun gjorde bästa scoutfilmen

Av alla härliga filmer som scouter, patruller och kårer skapat i tävlingen #scoutergör2016 var det Shamoun Gergi, 16 år från St Petrus scoutkår, som kammade hem priset – en GoPro-kamera! I vinnarintervjun delar Shamoun med sig av sina bästa tips för att skapa en riktigt bra film.

Shamoun, grattis till vinsten! Berätta om din film!

Jag har gjort filmer tidigare och publicerat på YouTube och fick frågan från scoutkåren om att filma på vårt sommarläger. Jag blev glad och försökte skapa en film som fångar de bästa ögonblicken och minnena. Motivationen fick jag av mina föräldrar och scoutkåren, det är jag tacksam för.

I filmen är ni på läger, vad var det för läger?

Vi är på ett sommarläger där alla åldersgrupper deltar. Vi var totalt 90 deltagare, 15 av dem var ledare. När jag kom tillbaka från lägret hade jag 700 filmer och lade 30–40 timmar på att redigera!

Varför tror du att din film vann?

Jag tror att det var för att jag lyckades göra en film som visade natur, äventyr och samarbete! Filmen är levande och förmedlar en känsla av det sociala livet mellan ungdomar. Jag tycker också att det är en fin känsla och harmoni mellan musiken och filmen.

Vad är det bästa med Scouterna?

Att man lär sig att ta ansvar, som individ. Och så gillar jag att man får möjlighet att ta ett steg från det moderna livet och fokusera på det sociala livet tillsammans. Jag blev scout redan som åttaåring, då jag bodde i Syrien. Jag kom till Sverige för tre år sen och blev scout direkt i St Petrus scoutkår.

Vad är skillnaden mellan att vara scout i Syrien och Sverige?

I Sverige är det mycket fokus på natur och friluftsliv, men att jobba med samarbete och i projekt, det gör vi i båda länderna.

Vad ska du och kåren göra med Gopro-kameran som ni vann, har ni några nya filmer på gång?

I sommar ska vi åka på läger och jag hoppas så klart att det blir möjligheter att filma där. Vi har flera olika förslag och idéer på kåren, men har inte bestämt något ännu. Det ska bli kul att filma under vatten!

Så vilket är ditt bästa tips för den som vill göra en bra film?

Det handlar om inspiration och att träna och träna och träna. Gör det du gillar och följ dina drömmar. Kom ihåg att utrustning inte spelar så stor roll – kreativiteten kan inte begränsas av budget!