"Jamboree17 är vårt sommarläger. Alla scouter vet att sommarläger är årets höjdpunkt."

Scoutkåren Finn på upptäcksfärd till Söderåsen i Skåne.

Äventyr scoutläger

Största scoutkåren på Jamboree17?

Gott häng vid lägerelden, god mat, många nya vänner och en jamboree fylld med upplevelser som ger minnen för livet. Det är vad scoutkåren Finn från Lund ser fram emot på Jamboree17. Kåren har över 100 scouter och ledare anmälda till sommarens höjdpunkt och blir därmed en av de största på Rinkabyfältet – kanske till och med allra störst.

– Jamboree17 är vårt sommarläger. Alla scouter vet att sommarläger är årets höjdpunkt. Vi vill att så många som möjligt följer med på detta, även våra spårare. Denna gång är det en extra krydda då det är en jamboree och att det dröjer fyra år till nästa chans kommer för att få vara med på en jamboree. Lägeravgiften är högre än vanligt och från kårens håll försöker gör vi vad vi kan så att det inte är lägeravgiften som avgör om scouten kan åka med eller inte, säger Anneli Jönsson, som är vice kårordförande i scoutkåren Finn i Lund.

I kåren finns ca 260 medlemmar, varav drygt 180 är aktiva medlemmar. Över hundra av dem är hittills anmälda till Jamboree17.

– Vi vill att så många som möjligt följer med på detta, även våra spårare. Denna gång är det en extra krydda då det är en jamboree och att det dröjer fyra år till nästa chans kommer för att få vara med på en jamboree. Lägeravgiften är högre än vanligt och från kårens håll försöker gör vi vad vi kan så att det inte är lägeravgiften som avgör om scouten kan åka med eller inte, säger hon.

Scoutkåren Finn i Lund bildades 1910. Idag har man tre spåraravdelningar, två upptäckaravdelningar, en stor äventyraravdelning med 60 scouter och två utmanarlag. Under våren har även en bäveravdelning startat, på initiativ av några äventyrar- och utmanarscouter. Alla har sina veckomöten i scoutlokalerna Finnsalarna som ligger ett stenkast från domkyrkan i centrala Lund, där jätten Finn huserar.

– Vi har många relativt unga ledare eftersom det finns gott om studenter i stan, det vill säga unga som leder unga. I Finnsalarna har vi våra avdelningsmöten och aktiviteten under veckorna är intensiv. Finnsalarna är ett tillhåll, antingen för att planera, förbereda, hålla, reflektera på ett scoutmöte, eller för att plugga, eller bara hänga. Det finns alltid någon här, säger Anneli Jönsson

Trots scouting i stan försöker Finn att hålla avdelningsaktiviteterna utomhus så mycket som möjligt. För hujker (övernattning inomhus), hajker, läger och annat åker kåren ofta till sin scoutgård, Finngården och lever scoutliv på riktigt.

Just nu är kårens stora fråga hur de ska laga sin mat på Jamboree17.

– I allt vi gör är det patrullen som gäller, även när lägermaten ska tillagas. Vi bygger spisar och lagar all vår lägermat över öppen eld. Även våra spårar- och upptäckarscouter lagar sin mat så här, med mer eller mindre stöd av ledare. Nu har vi fått information om eldningsrestriktioner och att det är gasolkök som gäller, och det är vår utmaning just nu. Kanske behöver vi skaffa ny utrustning för att kunna laga mat. Vi kommer också att ta med våra spårarscouter på jamboreen och i förberedelsen ingår att göra ett eget program för dem.

Vill du läsa mer om scoutkåren Finn?
Läs mer om dem HÄR på Jamboree17:s webbsida.