Planera en spännande och klurig äggjakt.

Spela brädspel eller gör ditt eget.

Besök biblioteket och låna böcker, filmer och musik.

Njut av det fina vårvädret!

På spåret Pyssel

Aktiviteter och pyssel för påsklovet

19 april, 2017

Påsklovet är ett perfekt tillfälle att vara kreativ och testa nya saker med familj och vänner. Men mycket kan vara dyrt, speciellt om man är många. Scout har listat några olika aktiviteter som är roliga, billiga och i flera fall – helt gratis!

Påsklovet infaller antingen veckan innan eller efter påsk, beroende på var du bor. Däremot är Påskdagen alltid på en söndag, aldrig senare än 25 april, men inte tidigare än 22 mars.

Påskpynt – Gör eget påskpynt och använd det du har hemma. Kartong, färg, klister och lite fantasi. En rolig grej du kan göra med tomma glasburkar är små påskdjur. För att göra en påskkyckling är allt du behöver är en tom glasburk, klister, papper och färg. Börja med att rita ut din hand på gult papper (eller ett papper som du målat gult) och klipp ut 3-4 stycken. Måla burken och ställ den upp och ned. Rita ett par ögon och sätt på burken. Klipp ut en liten orange fyrkant som du viker på mitten, så att det ser ut som en näbb. Klistra på den strax under ögonen, i mitten. Klistra sedan ihop dina urklippta händer som en solfjäder och sätt fast den på baksidan. Klipp ut två fötter av samma orangea färg du använde till näbben och sätt undertill. Vips så är du klar! Om du vill kan du enkelt byta ut pappret mot fjädrar. Men att ha gjort allt själv kan kännas lite extra roligt!

Mer billigt påskpynt är att göra kaniner av toapappersrullar, klä in påskägg, göra kycklingar av kottar och piprensare eller varför inte kaninöron till huvudet av papp-tallrikar?

Gör ett eget brädspel – Spara locket på en pizzakartong, eller annan större kartong. Måla ut din planerade spelplan och färglägg och namnge de olika stegen. Gör personliga spelpjäser av vinkorkar, kylskåpsmagneter eller piprensare. Skriv reglerna tillsammans så alla är överens om reglerna. Sen är det bara att sätta igång!

Äggjakt – Planera en spännande och klurig äggjakt utöver den vanliga. Rita en karta och markera ut ett antal hinder på vägen. Det kanske är gåtor, frågesport, hinderbana eller någon annan utmaning. Belöna alla vid varje avklarat hinder. När alla sen tagit sig i mål belönas man med att få/hitta sitt ägg och då kan man dessutom lägga i allt man vunnit på vägen. Det blir både roligt och aktiverande! Tips! Man behöver inte ha en vinnare, utan satsa istället på gruppövningar som alla måste klara tillsammans.

Museum – Många museer anordnar utställningar med påsktema. Förra året anordnade till exempel Göteborgs naturhistoriska museum en utställning av äggläggande djur. Naturhistoriska museet och Tekniska museet i Stockholm brukar också anordna något lite extra under skollovsveckor. Och bor du i närheten till Kalmar anordnar Kalmars Länsmuseum påskaktiviteter varje dag, gratis upp till 19 år. Kolla upp vad som händer på din ort eller i din stad.

Gå på biblioteket – Om du inte redan har ett lånekort så är påsklovet ett fantastiskt tillfälle att skaffa det. På biblioteken kan du givetvis låna böcker men även e-böcker, filmer, spel och musik. Oftast helt gratis eller väldigt billigt.

Skapa en egen receptbok – När alla är lediga kan det vara ett perfekt tillfälle att samla ihop familjens eller dina egna favoritrecept i en bok. Klistra in urklipp från tidningar eller skriv in recepten själv och måla egna bilder. På så vis kan ni döpa dem och få med er egna touch med kryddning eller allergivänliga varianter. Fyll boken så mycket du kan eller känner för och fyll på efter hand. Att ha en egen familjereceptbok är lika kul för vuxna som för barn och kan locka fram viljan att laga mat under de vanliga veckorna.

Anordna filmkväll – Bio är kul men det kan bli ganska dyrt, speciellt om man är många. Något som kan vara minst lika mysigt är att titta på film hemma. Så varför inte göra det till något extra speciellt? Välj ut någon eller några bra filmer. Kanske några klassiker eller en trilogi, och fixa i ordning med popcorn, dricka, kuddar och filtar. Känner du dig riktigt pysslig kan du göra egna popcorn-trattar av papp eller kartong. Gör hemmagjorda biljetter för entrén.

Lär dig något nytt! –  Varför inte ta vara på påsklovsveckan till att lära dig det där du gått och tänkt på så länge? Det är många dagar, så om du bara bestämmer dig hinner du komma ganska långt. Du kanske alltid varit sugen på att lära dig ett språk, sy eller sticka? Nu har du chansen! Övertala en kompis och lär er tillsammans så kan ni öva ihop.

Ta vara på vädret – Oavsett om det är början på våren, eller det sista på vintern – ut och njut! Båda tiderna är när den är som bäst. Är det snö? Varför inte åka till en isbana och åka skridskor. Är det varmt och sol? Då kanske det passar med fint med en picknick i naturen.

Senaste artiklarna