I Skam-gänget ställer man upp för varandra.

Skam-tjejerna; Chris, Vilde, Eva, Noora och Sana.

Noora och Eva.

Fem saker vi lär oss av norska serien Skam

19 april, 2017

Skam är inte bara en omtalad och populär norsk serie om vänskap, livet, kärlek och svek. Den ger oss också bra förebilder och inspiration att stå upp för oss själva. Scout har listat fem saker Skam ger oss mer än en bra tv-stund.

Var dig själv – För oss som kan känna identifikation med Isaks rädsla och osäkerhet, men inte relatera till att som 17-åring ha modet eller insikten han får senare, blir han en superhjälte. Under en termin i tvåan på gymnasiet blir Isak vad många kämpar med – sig själv. Och stolt över det.

Ställ upp för dina vänner – Om och om igen bevisar Skam att man ska ställa upp för sina vänner. När någon i gänget råkar ut för något, står alla bakom. Att ta strid för sina vänner, oavsett situation, är en självklarhet för Skam-gänget. Vänner är till för att stötta och lyfta varann. Så ställ upp för dina vänner, så ställer dem upp för dig.

Låt ingen trampa på dig – Serien ger oss mod att inte bry sig om elaka kommentarer. Som Noora när hon genomtänkt ger svar på tal, eller när Jonas peppar Isak. Men det är också viktigt att komma ihåg, alla du möter kämpar en egen strid du kanske inte vet någonting om, så var snäll, alltid.

Ärlighet varar längst – Skulle kunna vara Sanas motto. Ibland är hon nästan för ärlig, på gränsen till dominant. Men genom att säga vad hon tycker, tänker och vill hjälper hon såväl sina vänner som sig själv.

Låt humor ta plats – Humorn, skämten och flamset lyser upp dagarna, speciellt de mer svåra. Ingen har väl missat Chris förmåga att få vännerna till att skratta? Och Vem hade inte blivit glad över att ha en Eskild i sitt liv? Glöm inte att ha kul och glädjas åt varann, med varann.

Senaste artiklarna