Stop motion-film är ett sätt att animera saker som inte egentligen rör på sig.

Amanda och Ronja pysslar på påsklovet.

I skulpturparken är det ofta fritt fram att klättra på konstverken. Som här, på konstnären Jacob Dahlgrens verk "Primary Structure". Foto: Wanås Konst.

Vid dammen bakom slottet ligger konstnären Dan Grahams verk "Two Different Anamorphic Surfaces". Foto: Anders Norrsell.

En parkbänk kan se ut hur som helst, tycker konstnären Jeppe Hein. Foto: Wanås Konst.

Det går att skapa konst av gamla böcker!

Gungorna kallar konstnären Hanne Tierney för "Love in the Afternoon". Foto: Anders Norrsell.

Inspiration Så gjorde vi

Konst, knopar och böcker

Regnmolnen hänger tunga över det gamla slottet Wanås, utanför Knislinge i Skåne. Det luktar lite ko från stallen. Det är skärtorsdagen och det fixas och fejas inför säsongsöppningen av Wanås Konst om ett par veckor. Men i en av de gamla ladorna är det full aktivitet. Konst, knopar och böcker har säsongsavslutning.

– Det har varit nya aktiviteter varje gång, säger scoutledaren och kårens ordförande Thomas Gummesson, som varit engagerad i kåren sen han själv var nio år. Jag jobbar här på Wanås, så för mig var det helt naturligt att delta i projektet.

Med start under sportlovet och under hela våren har det under torsdagseftermiddagarna arrangerats aktiviteter för barn på Wanås, som inte är en medeltida borg, utan också ett ekologiskt lantbruk, en skulpturpark och en konsthall.

Wanås Konst är en stiftelse som varje år producerar pedagogiska aktiviteter för fler än 8000 barn, som en del av sin verksamhet i att vara en en plats i världen där konst, natur och historia möts. Inititativet till ”Konst, knopar och böcker” togs av Wanås pedagogik som frågade om Sibbhults scoutkår och Östra Göinge bibliotek ville vara med i projektet och tillsammans sökte de pengar från Kulturrådet.

– Scouting är fantastiskt. Här kan alla vara med och det finns inget elittänk som inom sporten där man ”tränar och tävlar”. I scouting får alla både träna och tävla, säger Thomas entusiastiskt.

Thomas berättar att kåren haft svårt att rekrytera medlemmar, men att de provar många olika aktiviteter, som skolrekrytering och genom att synas i samband med aktiviteter på byn. De har också haft ett utbyte med idrottsföreningen där scouterna visade kunskaper om friluftsliv och idrottsföreningen arrangerade en fotbollsturnering.

Under aktiviteterna med Wanås Konst har barnen bland annat fått grilla pinnbröd, kastat livlina, täljt smörknivar och byggt mobiler.
– När vi skulle bygga mobilerna kom scouternas knopkunskaper till nytta! Och jag lärde mig också en massa bra grejer om surrning, säger Malin Gustavsson som är konstpedagog på Wanås Konst.

Inne i lokalen bubblar det av kreativtet. Det finns ett pop-up-bibliotek och barn tillsammans med vuxna skapar cirkustält, igelkottar och bokmärken av gamla böcker.
– Jag har också fått göra spegeltryck, berättar Amanda, som är från trakten och bokpysslar med Ronja som är från Norrköping och firar påsklov här.

Mitt i lokalen finns ett bord monterat för att göra stop motion-film. Idén väcktes då en av konstnärerna, Nathalie Djurberg, under förra årets utställning på Wanås Konst jobbade med just den tekniken. Därför ville man ge barnen chansen att testa samma teknik. Tolvåringarna Ella och Vera står vid iPaden och spelar in film med djuren de tillverkat av modellera.
– Det ska bli en film om en kyckling och en gris. Och så har vi en groda på gång också, säger Ella och berättar att de har hängt här flera gånger på torsdagarna under våren.

Lite längre in i lokalen sitter Lina, sju år, och täljer. Det doftar trä. I sackosäckarna sitter några yngre barn och sandpapprar sina smörknivar.
– Jag har varit här flera gånger i vår och pysslat med modellera, täljt och målat, säger Lina.

Pernilla Ragnarsson är bibliotekarie och har deltagit i flera projekt med Wanås Konst.
– Det ingår i vårt uppdrag att gå utanför biblioteksväggarna och möta barn och unga. Vi som arrangerar ”Konst, knopar och böcker” är inte så olika; våra aktiviteter handlar om att få barn och unga att mötas och träffa nya kompisar. Förhoppningen är att de som kommer kanske vill delta i de andra aktiviteterna också. Att steget inte blir så långt från till exempel konsten till scouting när man redan testat att blanda verksamheterna, säger Pernilla.

Projektpedagogen Malin håller med om att projektet bidragit till att bygga broar.

– Vi har testat och lärt oss mycket under våren. Jag har kunnat testa nya aktiviteter inför sommaren med de här barnen. Det händer annars inte så mycket här på Wanås Konst under vintern, så det här har varit kul, säger Malin.

Tips för att skapa scouting med andra verksamheter!