Aktuellt Integration

”Nu behöver vi aldrig mer fly”

Det var en lång och farlig resa. De tappade bort sin mamma och båten sjönk på Medelhavet. Till slut hamnade bröderna Amir och Mehdi i Sverige och blev medlemmar i en scoutkår.

– Nu behöver vi aldrig mera fly, säger Amir, som idag är 11 år. Nu är allt bra.

Det var för mer än tre år sedan som Amir och hans två år yngre bror Mehdi flydde till Sverige.
– Vi sprang och de sköt efter oss, berättar Amir och säger att de var mycket rädda.

När flyktvägen sedan gick över Medelhavet började båten ta in vatten. De tvingades återvända till Turkiet. Vid andra försöket lyckades de och kom fram sjövägen till Grekland. Men där hände det hemska – de tappade de bort sin mamma som de reste med.

– Jag vet inte hur det hände. Jag minns bara inte, säger Amir.

Hans bror Mehdi sitter tyst. Bröderna berättar att de dock visste att de skulle till Sverige. På något sätt tog de sig fram genom Europa. Till slut kom de fram. De små pojkarna var då bara nio och sex år gamla och hade lyckats ta sig ensamma utan sin mamma genom hela Europa.

– Först anmälde vi oss och sedan fick vi bo hos en kvinna som kunde vårt språk. Men sedan ringde det på telefonen. Det var mamma som hade hittat oss, säger Amir.

Familjen återförenades efter den farliga resan och de bodde under lång tid på Stockholms största flyktingboende. Det var där som de blev uppsökta av en scoutledare från en närliggande scoutkår i slutet av sommaren. Scoutkåren är en av de större i Stockholm och har en lång väntelista. Styrelsen beslutade dock att vissa platser kunde erbjudas nyanlända, om scoutledarna i gruppen var överens. Så blev det och bröderna fick börja.

– För oss var scouterna viktigt, vi fick inte gå på fritids så vi hade inget annat att göra efter skolan, berättar Amir.

Idag har bröderna fått uppehållstillstånd i Sverige. De går i skolan och pratar svenska flytande. Trots att de nu fått en egen lägenhet och flyttat inom Stockholmsområdet så kommer de till scoutmötet varje tisdagskväll. De har varit med på hajk med övernattning och ska i vår ut på en större seglats med scoutkåren.

– Scouterna är jättekul, säger Amir. Vi får leka hela tiden!