Målet är att alla som gillar Scouterna ska kunna vara med, oavsett förutsättningar och bakgrund.

Kul att pyssla paracord i solskenet.

Skönt att värma händerna när man fiskat.

I Scouterna hjälps vi åt.

Äventyr nystart

Påskläger i Göteborg

Löven susar i vinden och fåglarna kvittrar i skogsgläntan vid den lilla scoutstugan vid Stora Lövsjön. Det är påsklovsvecka och snart kommer två bussar med barn från Svartedalsskolan i Biskopsgården i Göteborg för att uppleva scouting för tredje dagen i rad.

Inne i stugan sitter ledarna Linnéa, 28, Emmy, 22, och Nora, 15, och brer mackor. Stämningen är förväntansfull.

– Vi har så himla kul och barnen är jättetillgivna och nyfikna. Det märks att de gillar att vara här och att vår metod funkar för allt flyter!

Sexton barn från årskurs tre till fem har anmält sig till påsklovslägret genom skolan som samarbetar med Scouterna i ett projekt som Linnéa leder tillsammans med Emmy.

–Det är så gött att barnen är här och får ett annat påsklov, säger Emmy.

Utmanarscouterna Olof, 17, Märta, 17, Karl, 16 och Klara, 15, gör i ordning redskap för dagens första aktiviteter i skogen vid stugan.

–Vi har planerat massor av lekar och utmaningar som barnen ska får göra i små patruller, så att alla får pröva berättar Olof.

De första barnen dyker upp, springande.

– Vi är först, ropar Vilmer, 10, när han springer med en kompis ner för backen mot stugan.

– Det är jättekul här. Vi har fått göra upp eld och tälja, berättar Yara, 9 år, storögt.

Barnen och ledarna samlas i en ring på gräsplanen mellan stugan och sjön. Linnéa hälsar alla välkomna och tänder en stormlykta som skickas runt i ringen. Första aktiviteten är frukost utomhus. Alla får blåbärssoppa i kåsa och hugger in på berget av ostsmörgåsar.

Magnus är ledare på Svartedalens fritids och strävar efter att slussa in barn i föreningsverksamhet.

– Att vi får vara i skogen en hel dag är fantastiskt. Många är ovana och rädda för skogen. Scouting är så bra för att alla kan vara med. Det är särskilt kul att flickorna får vara med och leda. säger Magnus.

På eftermiddagen delas barnen in i grupper om tre med en ledare. Nu ska de visa att de kan hantera kniv på ett säkert sätt för att få knivbevis. Sebastian, 12, Vilmer, 10, och Hana, 9, visar i tur och ordning knivens alla delar som de nu kan namnen på. De sätter igång att tälja varsin pinne.

– Jag har täljt innan men nu har jag lärt mig att det är smart att hålla pinnen neråt och tälja ifrån mig, så jag slipper skada mig om kniven slinter, förklarar Sebastian.

– Att få göra utmaningar och lära mig nya saker är roligt, säger Hana och berättar att det bästa på lägret varit att få grilla pinnbröd ute och att samarbeta med nya kompisar.

Ayla är elevassistent åt ett av barnen som deltar på lägret. Hon är glatt överraskad över hur bra lägret varit.

– Ledarna är bra och inte för stränga, det är en bra balans mellan ordnade aktiviteter och att barnen fått göra saker själva, säger Ayla.

Vid dagens slut samlas alla barn och ledare i ring och tackar varandra för ett bra läger. Det blir en spontan gruppkram i ringen som följs av ett kramkalas när glada barn och ledare skiljs åt.

– Jag önskar att detta bara kunde fortsätta, säger Linnéa.

Scouternas nystartsarbete

Påsklägret var en del av Scouternas nystartsarbete, som verkar för att öppna upp och tillgängliggöra scoutverksamheten för fler barn, unga och vuxna. Nystartsverksamheten möjliggörs helt av externfinansierade projekt. Målet är att alla som gillar Scouterna ska kunna vara med, oavsett förutsättningar och bakgrund. I Göteborg har det genom nystartsarbetet etablerats ett samarbete med Svartedalsskolan i Biskopsgården där scouting erbjuds för barnen på skolan direkt efter skoltid och där pedagoger från skolan är ledare i den nya scoutverksamheten.