Sandra Hindskog och Hanna Pettersson.

Att koda är teknikens sätt att kommunicera.

Få frihet och skaparglädje med kodning.

Aktuellt programmering

Tjejer kodar – för tjejer som vill programmera

10 maj, 2017

Tjejer Kodar grundades av de två vännerna Sandra Hindskog och Hanna Pettersson, i Stockholm. Idag har över 150 tjejer varit på ett av deras ”kodarläger” och flera tusen har engagerat sig i initiativet på olika sätt. Kunskapen att kunna koda blir allt viktigare och mer eftertraktad ju mer digitalt vårt samhälle blir.

Idén är enkel: man åker iväg med bra utbildare och intresserade elever för att tillsammans lära sig mer om hur man kodar. Att koda är teknikens sätt att kommunicera. Kod finns överallt omkring oss. Sandra och Hanna vill ge fler möjligheten att skapa något som kan förändra världen. Scout har pratat med Sandra Hindskog, om kodning och hur allt började.

När bestämde ni er för att börja koda?
– Vi har båda gått en teknisk utbildning på KTH och har tagit flertalet programmeringskurser genom utbildningen. Men det var först efter att ha jobbat något år som vi förstod vikten av att kunna programmering själv, som vi bestämde oss för att lära oss mer.

Hur började Tjejer kodar?
– Det började med att vi själva hade ett behov av att lära oss programmering men hittade inga bra och framför allt roliga sätt att göra det på. Så vi satte ihop en kurs vi själva ville ta tillsammans med en lärare och lät andra hänga med på den. Kursen var en nybörjarkurs inom webbutveckling på fem dagar som gick i Palma, Spanien.

Varför är kodning viktigt?
– Att förstå en viss mängd kod och hur teknik fungerar generellt är bra inom de flesta yrken. Men vi tycker även det är otroligt kul att kunna programmera! Det ger en enorm frihet och skaparglädje. Att själv kunna programmera ihop en mindre sajt eller app är något vi tror skulle stärka många kvinnors tekniska självförtroende och ta bort bilden av programmering som något torrt och tråkigt.

Hur kommer det sig att det är ett läger för enbart tjejer?
– Vi anordnar kodresor riktade till yrkesverksamma kvinnor men med det sagt kommer vi aldrig hindra någon från att köpa en biljett. Vi kan dock se att det i dag råder en enorm brist på utvecklare och för att effektivt fylla de platserna skulle det gå fortare om fler kvinnor lärde sig programmering.

Har du några tips för den som är intresserad av att börja?
– Vill man lära sig programmering finns det många gratis tjänster man kan börja med! Till exempel på codecademy.com.

Senaste artiklarna