Sedan författaren Sara Starkström skrev boken har hon alltid ett eldstål i väskan.

"Jag läste flera scoutböcker och kollade upp sånt som är roligt att göra i skogen. Det ska inte kännas svårt eller jobbigt, det ska vara kul att ge sig ut och hitta på grejer!" säger författaren Sara Starkström om sin Skogshandbok.

Prylar Boktips

Din skogshandbok

En praktisk handbok för stadsbor som skulle gå vilse på sin egen bakgård? ”Din skogshandbok” är en överlevnadshandbok om hur du med lite förberedelser blir tryggare och säkrare i alla möjliga situationer. Författaren Sara Starkström har så klart scoutbakgrund.

Sara, varför skrev du boken?

Jag jobbar på ett förlag som heter Nicotext och som ger ut böcker inom många olika ämnen. Det började med att vi satt på förlaget, ett gäng stadsbor, och pratade om att vi inte vet hur vi ska klara oss utan mobiler. Men så kom vi på fler och fler grejer, smarta trix som till exempel hur man kan tända en eld med hjälp av ett batteri. Då kom tanken att även om man bor i en stad så behöver man inte vara jätteförberedd och ha en massa dyra grejer, det är bara att ge sig ut i skogen!

Hur gick det till när du skrev boken?

Jag läste flera scoutböcker och kollade upp sånt som är roligt att göra i skogen. Det ska inte kännas svårt eller jobbigt, det ska vara kul att ge sig ut och hitta på grejer! Jag gjorde en hel del research i gamla böcker om surrning och knopar. Sen läste jag Svenska arméns överlevnadshandbok, de är ju riktiga proffs, och där hittade jag massor av intressant fakta om hur man överlever genom att till exempel äta lavar.

Vem riktar sig boken till?

Jag vill att de som är mycket i stan och kanske tänker ”åh vad jobbigt att fjällvandra” ska få enkel och smart info om hur man gör ifall man till exempel går vilse. Idag håller vi på mycket med mobilerna och kollar på tv-serier, men så blir man intresserad av det här med naturen och det vi ursprungligen kommer ifrån. Visst, det är kul med telefonen men det är skönt att bara få gå ut och grilla korv också. Särskilt nu på våren och sommaren!

Nämn en viktig grej du lärde dig då du skrev boken!

Att man med surrning kan bygga mycket bara med rep och slanor – det är kul! Men det är också viktigt att använda rätt knopar till rätt ändamål. Jag lärde mig också att det är viktigt att tänka på vad man gör i skogen, att inte skräpa ner eller spika.

Vad packar du alltid med dig när du ska ut i skogen/på stan?

Sen jag skrev boken har jag ett eldstål i min nyckelknippa! Jag har också med mig vattenflaska. Men det viktigaste är att jag tänker att jag ska kunna klara mig med det jag har. Som min armbandsklocka som jag ändå alltid har på mig, med den kan jag också ta ut väderstreck. Med bara lite förberedelser klarar man sig bättre och känner sig säkrare. Det hjälper mig inte bara i skogen, utan gör att jag känner mig lugnare i stan när batteriet tagit slut i mobilen. Jag är inte heller lika mörkrädd längre, jag tror att det har att göra med att jag nu är bättre förberedd på vad som än händer.

Berätta om din scoutbakgrund!

Jag var scout i Vasastadens scoutkår i Linköping. Vi hade alltid väldigt kul och brukade åka ut till vår scoutstuga över helgen och på stora scoutläger, som Natura. Jag minns hur kul det var att som 14-åring får vara ute och vandra och klara sig på egen hand, vi fick bygga vindskydd och laga mat själva. Jag tänker också på att scoutledarna var väldigt viktiga vuxna, de var viktigare för mig än vad mina lärare var.

Vad gör du i sommar?

Först ska jag segla, så det blir mycket knopar och båtliv i skärgården. Sen ska jag åka till Norrland och besöka övergivna platser. Det kallas urban exploring och går ut på att man fotar hemliga platser som ingen annat hittat. Det finns en hel del regler om att man inte får bryta sig in eller förstöra och det är också viktigt att inte berätta för nån var platserna ligger. Det ska bli väldigt kul!