Det var den tjeckiske fotografen Vladimír Čičmanec som fångade mötet mellan scouten och nazisten.

Märta Berg är en av Scouternas ungdomsredaktörer. I sin krönika berättar hon om hur scouting får henne att tro på en bättre värld.

Aktuellt krönika

”Scouten Lucie är en person jag strävar efter att vara”

En ung tjeckisk flickscout stod upp mot en nazist under en förstamaj-demonstration. Bilden på de båda personerna spred sig som en löpeld och nu är hon hyllad av personer över hela världen. Scouternas ungdomsredaktör Märta Berg skriver i sin krönika om hur Lucie inspirerar henne att känna hopp om framtiden.

Scouterna står för fred, gemenskap och jämställdhet, och här i Scouterna är vi grymma på att få alla att känna sig inkluderade. Vi står upp för orättvisor, och därför är det väldigt sällan som jag känner mig nedvärderad på grund av mitt kön eller liknande när jag befinner mig i scoutsammanhang. Diskriminering, sexism, rasism och hat existerar nästan inte alls här, vilket är helt fantastiskt. Ibland inträffar händelser som verkligen bevisar hur duktiga vi scouter är på det här, och ett exempel på det var när en 16-årig flickscout stod upp mot en högerextrem man under en nynazistdemonstration.

Freden kan göra motstånd mot hatet

Under första maj samlades många scouter i den tjeckiska staden Brna för att demonstrera mot en högerextrem marsch, och den 16-åriga scouten Lucie Myslíková fångades på bild när hon öga mot öga konfronterade en nazist. Hon stod rak i ryggen och lade fram starka argument angående mångfald, fred och rättvisa, och hon höll i en skylt med texten ”vi ska uppfostra era barn”. Bilden spreds otroligt snabbt och blev väldigt uppmärksammad under de första dagarna, och den är ett fint exempel på hur freden kan göra motstånd mot hatet.

Lucie är en person jag strävar efter att vara

Jag blev verkligen glad när jag såg den här bilden och när jag började läsa om det här. Personer som Lucie ser jag verkligen upp till, och även om jag själv inte alltid är en person som vågar säga precis vad jag tycker så är det en sådan person som jag strävar efter att vara. Att kunna stå upp för sig själv och det man tror på är enligt mig en superkraft i sig. Det bevisar ju någonstans att styrka kommer inifrån och att det går att klara nästan vad som helst så länge man kämpar för det, och det tycker jag är jätteviktigt att komma ihåg.

Som medlem i Scouterna bidrar jag till en bättre värld

I sådana här tider, där terrordåd och hat hela tiden gör sig påmint, är det extra viktigt att påminna sig om att det faktiskt finns hopp.  Scouterna är en global fredsrörelse och stödjer exempelvis WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts) kampanj ”Stop the Violence” som bland annat kämpar för att stoppa våld mot kvinnor, och fredsprojektet ”Amahoro Amani” som drivs av scoutorganisationer i Rwanda, Burundi och Kongo. Så genom att vara medlem i Scouterna är vi faktiskt med och bidrar till en bättre värld både för oss här i Sverige och för människor på andra delar av jorden.

Det går att förändra saker till det bättre

Det är lätt att bara se mörker med tanke på allt orättvist som händer i världen, alla skeva maktfördelningar som finns och alla de personer som blir, har blivit och kommer bli förtryckta, nedvärderade och diskriminerade på grund av sin etnicitet, religion, sexuella läggning, kön eller utseende. Men det är viktigt att se att det faktiskt går att förändra saker till det bättre, och det finns så många som engagerar sig och verkligen brinner för att förändra och förbättra. En gest som Lucies kan nog få många att tänka ett steg längre, och framför allt få många att se alla de bra saker som vi står för och som vi gör. För vi gör faktiskt väldigt mycket bra, och det borde vi vara stolta över.