För att spara vatten är det smart att diska i balja istället för under rinnande vatten.

Aktuellt jamboree17

Vattenbrist – hur funkar det på jamboreen?

16 juni, 2017

I sommar samlas 11 000 scouter för att delta i Jamboree17. Tre av Scouternas unga talespersoner och ungdomsredaktörer har undersökt vad vattenbristen har för betydelse för Jamboree17 och hur jamboreen sparar på vattnet.

Vattenbristen drabbar stora delar av Sverige just nu. Förra året var vattenbristen som störst på Gotland och Öland och i år varnar myndigheten Sveriges geologiska undersökning för att större delar av landet kan bli drabbat.

Anledningen till vattenbristen är bland annat att det varit väldigt lite nederbörd under de senaste två åren. Vattenbristen påverkar inte bara oss människor, utan också så klart djur och natur.

Enlig organisationen Svenskt vatten använder varje svensk i genomsnitt 140 liter vatten per dag, men under scoutläger förbrukas betydligt mindre. En skulle kunna tänka att 11 000 deltagare förbrukar extrema mängder vatten. Det är visserligen sant, men generellt sett sparas mycket vatten under scoutläger och jamboreen är inget undantag.

Det är beräknat att varje scout i genomsnitt kommer använda 50 liter vatten per dag under jamboreen.

– Vi sparar vatten på många olika viss. Till exempel diskar vi i baljor istället för under rinnande vatten. Därför kommer vi antagligen inte märka av vattenbristen särskilt mycket under just den veckan. Vi kan dock vara stolta över att vi sparar väldigt mycket vatten under scoutläger jämfört med hemma, säger Adam Lundberg, kommunikatör inom Jamboree17.

Läs mer om vattenbristen på Sveriges geologiska undersöknings webbplats >>

Kristianstads kommun är rikt på vatten. Visste du att delar av staden ligger under havsnivån? Eller att det finns en enorm reservoar med grundvatten under slätten?
Läs mer om Kristianstads kommuns webbplats >>

Senaste artiklarna