Surra? Slanor? Lär dig de smarta scoutorden!

Aktuellt scoutkunskap

Stor lista: 40 bra scoutord att kunna

21 juni, 2017

Det finns massor av smarta scoutord som många kanske tar för givet, men som är svåra att förstå för den som är ny i Scouterna. Hannah och Klara, två av Scouternas unga talespersoner, har samlat ihop 40 ord som är bra att förstå.

1. Hajk – en aktivitet med en eller två övernattningar. Ofta går/paddlar/cyklar man en sträcka.
  2. Läger – en aktivitet med tre eller fler övernattningar.
  3. Stormkök – ett medtagbart kök som ofta används på läger och hajker.
  4. Tamoj –  handtaget till ett stormköks olika grytor och behållare.
  5. Jamboree – ett jättestort läger där scouter samlas för att få nya kompisar och uppleva äventyr
  6. Patrull – en grupp med tre till åtta personer som gör saker ihop.
  7. Avdelning – flera patruller som utgör en avdelning (det är minst en patrull per avdelning).
  8. Kår – alla avdelningar tillsammans.
  9. Spårare – den yngsta åldersgruppen inom kåren. (8-10 år)
  10. Upptäckare – åldersgruppen 10-12 år.
  11. Äventyrare – åldersgruppen 12-15 år.
  12. Utmanare – åldersgruppen 15-18 år
  13. Rover – den äldsta åldersgruppen. (19-25 år)
  14. Scoutdistrikt – en regional krets med olika kårer.
  15. Distriktsläger – ett läger för de scouter som tillhör ett scoutdistrikt.
  16. Sankt Göran – Scouternas modiga skyddshelgon som firas varje år den 23 april.
  17. Hajkbricka – en skärbräda som man ofta tillverkat själv och brukar ha med sig på hajk och läger.
  18. Kårhalsduk –  en halsduk som man har inom kåren, och kan se olika ut för olika kårer.
  19. Tillhörighetsmärke – ett märke som visar tillhörighet till exempelvis en patrull, en åldersgrupp eller en samverkansorganisation.
  20. Intressemärken – ett märke som visar vad man har gjort.
  21. Bevismärken – ett märke som bevisar att man kan utföra det som märket visar på ett säkert sätt, till exempel hantera kniv eller yxa.
  22. Scoutmetoden – en viktig del inom scouting som handlar om hur vi arbetar med personlig och social utveckling. Metoden består av sju delar.
  23. Learning by doing – en viktig del av scoutmetoden, som handlar om att få lära genom att själva få prova på.
  24. Ledare – en person som är ansvarig för en avdelning.
  25. Livlina – ett rep med en tyngd på som man använder för att hjälpa personer som är i fara.
  26. Matsaker – består av en tallrik, en kåsa, bestick eller en spork och ett lock.
  27. Spork – ett multibestick med kniv, gaffel och sked på.
  28. Kåsa – ett slags mugg av plast, trä eller metall.
  29. Surra – betyder att man bygger ihop något (t.ex.) slanor med hjälp av rep.
  30. Woodcraft – Scouternas uttryck för naturkunskap och naturvård.
  31. Slana – en smalare trästock som man ofta använder när man surrar och bygger saker.
  32. Sölja – en ring som håller ihop halsduken.
  33. WAGGGS – World Association of Girls Guides and Girl Scouts är en av de två världsorganisationerna.
  34. WOSM – World Organization of the Scout Movement är en av de två världsorganisationerna.
  35. Chiffer – ett sätt att kunna göra hemliga meddelanden på.
  36. Scoutdräkt – de kläder som scout kan använda. Som scoutdräkt räknas scoutskjorta, scoutpiké, t-shirt och/eller scouthalsduken.
  37. Knop – är det uttryck som scouter använder för olika knutar.
  38. Jota/Joti – Jamboree on the Air/ Jamboree on the Internet är ett stort läger via radio och internet.
  39. Kårstämma – ett demokratiskt möte som involverar alla inom kåren.
  40. Trygga möten – Scouternas metod för att skapa en trygg och säker verksamhet och förebygga övergrepp.

Kommer du på ännu fler smarta ord? Mejla dem (och förklaringen!) till redaktionen@scout.se.