"Att vara arrangemangsledare är bland det galnaste, roligaste och mest utmanande du kan göra" menar en av Scouternas arrangemangsledare.

Äventyr ideellt uppdrag

Arrangemangsledare skapar scoutäventyr

Den 20 juni öppnade vi ansökan till att bli 2018 års arrangemangsledare. Men vad innebär det att skapa arrangemang? Kan vem som helst göra det? Vi tog ett snack med två rutinerade arrangemangsledare som berättar om glädjen och utmaningarna i att skapa upplevelser för andra, som ger minnen för livet.

Varje år skapar Scouterna unika och häftiga upplevelser som är något alldeles extra. Det är återkommande äventyr där särskilt utsedda ledare ger deltagare från hela landet nationella och internationella upplevelser. Men vilka är det egentligen som roddar och styr upp dessa äventyr? Alexandra Röjder och Emelie Nilsson är två av personerna bakom arrangemangen.

– Scouternas arrangemang är merscouting för mig. Det är den där möjligheten för det lilla extra äventyret och utmaningen som är väldigt utvecklande. Jag har varit arrangemangsledare för Upptäcktsfärd Norden Island 2013 och Explorer Belt Ungern 2014. Nu är jag engagerad i arrangemangsgruppen sedan cirka två år tillbaka, berättar Alexandra Röjder.

I arrangemangsgruppen har Alexandra främst fungerat som kontaktperson till något eller några av arrangemangen samt varit med och hållit i de kurser som ingår i arrangemangsåret. Att vara kontaktperson innebär att hon stöttar arrangemangsteamet genom deras planering, till exempel genom att svara på frågor, bolla idéer och tankar samt diskutera ledarskap, grupputveckling och problem.

– Jag tycker att man ska åka på arrangemang eftersom det breddar synen på vad scouting är och kan vara både i Sverige men även utomlands. Dessutom är det ju väldigt utvecklande och roligt, säger Alexandra.

Emelie Nilsson, som varit arrangemangsledare för Roverway, Moot och Upplev, håller med.

– Scouternas arrangemang ger minnen och vänner för livet. Det är äventyr som överträffar förväntningarna, säger Emelie.

Som aktiva inom arrangemangsgruppen och som arrangemangsledare lägger Alexandra och Emelie ner en hel del av sin fritid på uppdragen.

– Det går i vågor under året. Inför våra kurser lägger jag alltid mer tid och jag ser alltid till att vara extra mycket tillgänglig under de helger som mina team har möten eller liknande. Allra mest att göra är det vid rekryteringarna till de nya teamen. För mig har engagemanget inom arrangemang inneburit att jag hållit mig kvar i Scouterna och inte sökt mig till andra ideella organisationer eller projekt, berättar Alexandra.

Uppdraget i att vara arrangemangsledare ger både glädje och skapar utmaningar.

– Det är så klart extra roligt att få ge andra upplevelser utöver det vanliga och få utmana sig själv. Dessutom älskar jag att resa. Men det är svårt när vi ibland inte lyckats förklara tillräckligt tydligt för deltagarna att eftersom vi inte är hemma blir saker ibland inte alltid som alla förväntat sig, säger Emelie.

Men fördelarna väger tungt i uppdraget.

– Det är en utvecklande utmaning att få jobba med arrangemang och det finns ingen härligare känsla än att se sina deltagares glädje och utveckling under arrangemangens gång. Fundera inte så mycket på om arrangemang är något för dig, bara gör det! säger Alexandra.

Emelie håller med om att det bara är att ta chansen.

– Att vara arrangemangsledare är bland det galnaste, roligaste och mest utmanande du kan göra. Min starkaste upplevelse som arrangemangsledare är då 100 scouter står på rad uppklädda till tänderna utanför FN i New York. Då var jag otroligt stolt över deltagarna och ledarteamet, säger Emelie.

Läs mer om att bli arrangemangsledare i och utanför Sverige >>

Ansökan om att bli arrangemangsledare hittar du HÄR >>