När flyktingkrisen var ett faktum och människor strömmade till Sverige var Aliya Sabir Imanli en av dem som kände att hon inte bara kunde titta på. Nu har hon tagit emot stipendiet Kompassrosen för sitt arbete i organisationen Ung Integration.

Inspiration ung integration

Aliya får människor att mötas

Det var under flyktingkrisen 2015 som Aliya Sabir Imanli, då 16 år, sådde det första fröet till verksamheten Ung Integration. I april tilldelades hon stipendiet Kompassrosen för att hon med sin verksamhet skapat en plats där unga som kommer till Sverige möter andra unga.

När flyktingkrisen var ett faktum och människor strömmade till Sverige var Aliya Sabir Imanli en av dem som kände att hon inte bara kunde titta på.

”Det skulle bli en möjlighet för alla att lära sig mer om olika kulturer.”

– Jag bestämde mig för att besöka ett flyktingboende och fick träffa unga mellan 16 och 19 år och deras föräldrar. Jag förklarade att jag ville skapa aktiviteter som bygger på möten mellan människor, både de som bott i stan länge och de som är nyanlända. Det skulle bli en möjlighet för alla att lära sig mer om samhället, språk och olika kulturer, ha kul och samtidigt utöka sitt sociala nätverk, berättar Aliya.

Hon möttes av positiva reaktioner och det första hon gjorde var att ta med sig några ungdomar från flyktingboendet till stan för att hitta på grejer tillsammans med hennes kompisar. Två år senare är hon verksamhetsledare för Ung Integration, vars vision utgår från artikel 31 i FN:s konvention om barnets rättigheter: ”Varje barn har rätt till lek, vila och fritid.”

”Dance battle är en favoritaktivitet som går ut på att alla dansar sin folkdans eller liknande.”

– Vi ses på fredagseftermiddagar för olika aktiviteter.  Deltagarna delar med sig av sin kultur och sin identitet och visar glädje och stolthet. Ibland bakar vi och har tårttävlingar. Men vi har också utomhusaktiviteter, som poängjakt där man får utmana sig själv genom att till exempel fråga främlingar om vägen eller sjunga en låt på gågatan. Genom att samarbeta i en trygg grupp och göra saker tillsammans som är kul kommer språkträningen på köpet, säger Aliya.

Både ledarna och deltagarna utvärderar hela tiden aktiviteterna, för att känna att verksamheten funkar.

– Vi vet att vi har lyckats när vi märker att nyanlända till exempel hittar till biblioteket med sin familj. Men också genom att alla deltagare, både nyanlända och de som bott här länge, har fått ökad förståelse för att olikheter är något bra, säger Aliya.

Intresset för Ung Integration är stort och nu växer verksamheten både nationellt och internationellt. Under våren lanserades också en bok som ska inspirera fler till liknande initiativ.

”Om du vill göra skillnad, så var inte rädd!”

– Kom ihåg att du är viktig och var medveten om att du kan förändra. Allt som krävs är att du har ett mål. Engagemanget är viktigast och så länge du brinner för frågan så kommer du att komma väldigt långt.

Kompassrosen och Ungt Ledarskap

Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap har sitt ursprung i scoutrörelsen och delar årligen ut stipendiet Kompassrosen för att främja ungdomars utbildning i ledarskap utifrån de värderingar som kommer till uttryck i scoutrörelsen – mod, omtanke och handlingskraft. Läs mer: www.ungtledarskap.se