Under de 110 år som har hunnit passera sedan scoutrörelsen grundades har det arrangerats hundratusentals läger över hela världen.

Äventyr Gemenskap

Därför åker scouter på läger

Världens första scoutläger brukar ofta ses som scoutrörelsens födelse, kanske är det därför som just läger har fått så stor betydelse? Varje år samlas tusentals scouter, på vitt skilda platser i världen, för att tillsammans bygga förväntningar, städer och gemenskap.

När Scouternas grundare Robert Baden-Powell år 1907 samlade ihop 20 pojkar och tog med dem till Brownsea Island utanför Englands sydkust, blev det inte bara startskottet för scoutrörelsen, det blev också det första scoutlägret. Lägret som Baden-Powell anordnade var ett litet experiment för att testa sina tankar kring den nya rörelsen som han planerade. Året efter lägret gav han ut en bok där han förklarade hur han tänkte och gav sig ut på en föreläsningsturné. Det hela blev en stor succé och tre år efter lägret på Brownsea Island fanns det över 100 000 scouter i England och Skottland. Bara några år senare fanns scouting i alla världsdelar, då också i Sverige.

Under de 110 år som har hunnit passera sedan dess har det arrangerats hundratusentals läger över hela världen.  17-åriga Sissa Nåbo från Vårdnäs scoutkår sitter med i en arrangemangsgrupp i Nordöstra Götalands scoutdistrikt.

– Scoutläger för mig är en mötesplats där ungdomar och vuxna träffas under flera dagar och gör många roliga, och olika, aktiviteter tillsammans. Just att träffa människor som man kan knyta nya band till är det jag uppskattar allra mest med att vara på läger, säger Sissa Nåbo och tänker tillbaka på de läger hon har besökt.

För lite drygt ett år sedan åkte hon med Valla Scoutkår som anordnade en lägerresa till Goor i Nederländerna. De var på plats i en vecka och fick träffa en holländsk kår som de hjälpte med ett evenemang. På väg hem besökte de även en kår i Bremen, Tyskland. Hela upplevelsen gjorde att Sissa Nåbo fick upptäcka många olika sorters scouting, eftersom det skiljer sig åt lite mellan olika länder. Någonting hon uppskattar mycket är att fokus alltid ligger på att alla ska ha det bra, mer nu än tidigare.

– På Roverway hade de ett stort tält där deltagarna kunde komma och prata om precis vad som helst, om de inte mådde bra. Och under Jamboree17 ska det hållas föredrag om Free Being Me, sådant fanns inte när jag var liten, berättar Sissa Nåbo.

I augusti kommer fler än 10 000 personer från 29 olika länder att delta på Jamboree17. Fler än 1 400 deltagare kommer för första gången att prova på scouting. En av de cirka 400 personer som planerar jamboreen är Eva-Marie Johansson, 37 år, från Trollhättans scoutkår, som är funktionsansvarig för logistik på lägret. Det innebär att hon ansvarar för mycket av det praktiska när det gäller till exempel vägar och transporter.

– Flyter allting på som det ska märker deltagarna nog inte av logistiken. Det gör de först när någonting inte går som planerat eller krisar, om en väg blir sönderkörd eller om bajamajorna inte kan tömmas, säger Eva-Marie Johansson och skrattar.

Hon var även med och arrangerade den 22:a världsjamboreen som precis som Jamboree17 ägde rum på Rinkabyfältet utanför Kristianstad i Skåne. Då bodde totalt 40 061 personer på området. Att samla så många människor på en liten och provisorisk yta kräver stor planering och mycket engagemang. Att det har hänt en hel del sedan Robert Baden-Powell fick för sig att anordna det första scoutlägret är det nog ingen som säger emot.