Håller din banan på att bli gammal? Släng den i frysen, eller baka scones på dem!

Genom att äta banan får du i dig energi, kolhydrater, fett, protein, fibrer, C-vitamin, folat och järn. Har du ägg hemma slänger du lätt ihop bananpannkakor.

Inspiration banan

Fixa mellis med banan

22 juni, 2017

Gul, god, nyttig, användbar och älskad! Genomsnittssvensken käkar varje år cirka 16 kilo bananer och frukten kan användas i såväl smoothies som i grytor, på pizzan eller som en av bara två ingredienser i pannkaka. Vi ger dig recepten på enkla bananpannkakor och bananscones.

Himmel och pannkaka!

2 portioner
Ni behöver:

Så gör ni:

  1. Mosa bananerna och blanda dem väl med äggen.
  2. Smält smör eller kokosfett i stekpanna eller på muurika och häll sedan på smeten.
  3. Stek pannkakorna tills de har fått fin färg.
  4. Servera med bär, sylt eller en klick grädde.

Pannkakskonst

Ett smart trick är att hälla pannkakssmeten i en tom ketchup-eller dressingflaska. Då blir den lättare att packa med och dosera när det är dags för stekning. Det blir också enklare att göra så kallad pannkakskonst. Kolla in filmen på YouTube med tips för att göra en pannkaka som ser ut som Elsa i Frost!

Bananscones

Blanda 1 dl havremjöl, 1 dl mandelmjöl, 3 msk linfrön, 2 tsk bakpulver, 1 tsk vaniljpulver, 1 dl grovt hackade valnötter, 1 tsk kanel och 1 krm salt.

Mosa 2 bananer i en bunke och häll över de torra ingredienserna. Knäck 2 ägg i bunken och blanda till en smet. Portionera ut smeten i sex delar på en plåt och grädda i ugnen på 200°c i cirka 20 minter.

Låt svalna och servera!

Källor: Naturvårdsverket, Livsmedelsverket, Testfakta.se, m.fl.

Senaste artiklarna