"I scouterna fick jag vara den jag är. Jag fick ett andrum från mobbningen. Där visste ingen vad jag var med om i skolan och det var en skön gemenskap" säger Elin Abelsson.

Inspiration Gemenskap

”I Scouterna fick jag vara den jag är”

Som tonåring var hon mobbad och utfryst i skolan. Då gav Scouterna henne andrum och en känsla av gemenskap. I dag är Elin Abelsson starkt engagerad i kampen mot mobbning.

Det började samma år som Elin gick i sjuan. Plötsligt fick hon inte vara med de andra. Hon blev utfryst och tillbringade mycket tid ensam. Samtidigt blev hon trakasserad av ett par äldre killar på nätet. De skrev elaka saker med sexuella anspelningar till henne. När Elin försökte ta tag i problemen med de vuxna på skolan möttes hon av oförståelse.

– De ville inte se att vi hade mobbning på vår skola. Jag fick kämpa för att någon skulle hjälpa mig. Trots att jag skolkade och verkligen mådde dåligt var det ingen som gjorde något.

Först när hon fick byta klass i nian blev det bättre. Då hamnade hon i en klass där hon hade kompisar och utfrysningen slutade.

”Det var en enda av alla mina lärare som såg att jag mådde dåligt.”

– Han hjälpte mig att byta klass, trots att rektorn tyckte att det var onödigt.

Elins erfarenheter har bidragit till hennes starka engagemang i kampen mot mobbning. Bland annat är hon med i Friends ungdomsråd.

– Vi träffas fyra gånger per år och diskuterar vad man kan göra för att stoppa mobbning. Vi får ge våra synpunkter på allt från Friends kampanjer till hur de uttrycker sig i sociala medier.

Under den svåraste tiden kom Elin i kontakt med Scouterna. Som 13-åring började hon i Stora Leverne scoutkår. Det var en vändpunkt.

– I scouterna fick jag vara den jag är. Jag fick ett andrum från mobbningen. Där visste ingen vad jag var med om i skolan och det var en skön gemenskap.

För Elin, som i samma veva fick sin adhd-diagnos, var scouterna dessutom en perfekt mix av planering och variation.

”När man har adhd är det skönt med variation under kontroll.”

– Jag vill inte bara sitta still, men jag vill gärna veta vad som ska hända. Dessutom är det bra att vi är ute och rör så mycket på oss eftersom jag är dålig på det i vanliga fall.

I dag är Elin 20 år, har tagit studenten och arbetar som vikarie inom barnomsorgen, ett arbete som passar henne perfekt eftersom hon älskar att jobba med barn och drömmer om en framtid som lärare. Men även på fritiden får hon utlopp för sin önskan om att jobba med barn. Hon är ledare för ett gäng upptäckare parallellt med uppdraget i kårstyrelsen.

– Det är jättekul. Jag försöker prata mycket med barnen om värderingar och lära dem att respektera både oss ledare och varandra. Jag har berättat om vad jag har upplevt och hoppas att det ska hjälpa andra i en liknande situation.

Det bästa med Scouterna är gemenskapen, men också att alla får vara på sin nivå och att man får utveckla både hjärta och hjärna, tycker Elin.

– Scouternas paroll var tidigare ”Scouterna har ingen avbytarbänk” och jag tycker den är så himla bra. Det säger allt.

Elin Abelsson

Ålder: 20 år.
Kår: Stora Leverne scoutkår.
Roll: Ledare för upptäckare samt medlem i kårstyrelsen.
Bor: På en gård utanför Vara.
Jobbar som: Barnskötare.
Övrigt engagemang: Friends ungdomsråd.
Förebild: Morgan Alling eftersom han alltid vågar vara sig själv och arbetar aktivt mot mobbning.