Prylar test

Scouter utser bästa liggunderlaget

Scouterna i Alvesta SMU har testat liggunderlag som kostar mellan under hundralappen och över 2 000 kronor. Vissa sov som en kung. Andra kände sig som prinsessan på ärten. Men vann det dyraste underlaget? Kolla testet!

Smörgås och O’boy smakar gott efter en övernattning i SMU:s lokaler i Alvesta. För lite sömn blev det för de flesta i det här fnittriga gänget. Kvällen blev både busig och sen. Först grillade gänget korv och marshmallows vid scoutstugan.

– Och så grillade vi banan med choklad, det var jättegott, säger Karin Engström och slickar sig runt munnen.

Sedan blev det Wii-spelande och en massa skratt framför ”Try not to laugh-challenge” på Youtube. Efter några partier luffarschack och massor av godis och popcorn, kröp de till sängs inne i scoutstugan. Eller rättare sagt, till liggunderlags. För den här natten var en speciell natt. En liggunderlags-testar-natt.

En till två gånger per år drar kåren ut på hajk. Då är det extra viktigt att ha ett bra liggunderlag som skyddar mot väta, håller värmen och som är bekvämt. Just den här kvällen var vädret lika busigt som testpatrullen och därför satte de liggunderlagen på prov inomhus.

Innan testkvällens roliga aktiviteter började, lottade ledarna ut vem som skulle ligga på vilket liggunderlag.

– Vi visste ingenting om vilket som var dyrt och bra och vilket som var dåligt. Fast när jag såg mitt fattade jag på en gång att det var sämst. Det var som att sova på papper, jag har ont i hela kroppen i dag, säger Celine Wilhelmsson och viftar med sitt vita, tunna liggunderlag.

Gustav Rehnberg sitter i skräddarställning på sitt knallgröna liggunderlag, det som alla trodde skulle vinna.

– Det är självuppblåsbart och mjukt. Då tänkte vi att det kommer att vinna, säger Celine och tittar på Gustav som ser nöjd ut med sin nattsömn.

– Jag har sovit gott faktiskt. Fast det hade nog blivit ett bättre test om vi sovit ute och om en person provat alla underlag och kunnat jämföra, säger han.

På hajk och läger brukar patrullen alltid sova som stockar.

– Det är så mysigt att sova i tält ute i friska luften. Då sover jag superduperskönt, säger Thea Flood. Den här natten har hon sovit på ett räfflat liggunderlag.

– Det var varmt. Men räfflorna gjorde att det kändes lite som att sova på en pyramid.

KLICKA på bilderna för att se Testpatrullens betyg.

Skärmavbild 2017-06-22 kl. 13.16.46

Skärmavbild 2017-06-22 kl. 13.16.58

R-värde – vad är det?
R-värdet är ett mått på hur bra liggunderlaget isolerar mot kyla. R:et står för värmemotstånd (resistance) och är ett mått på hur stor mängd värme som leds genom en kvadratmeter material under en timmes tid när temperaturskillnaden mellan de två ytorna är 1 grad. R-värdet brukar ligga någonstans mellan 1,0 och 9,5. Ju högre R-värde, desto bättre isolerar liggunderlaget mot kyla.