I Scouterna är det en självklarhet att alla får vara som de vill och att alla är lika värda.

Ett nytt inslag för året var normtippen där alla fick en chans att fysiskt skrota kassa normer.

Under West Pride fanns Scouterna på plats med ett tält där man kunde pyssla eller göra sig paradfin.

Besökare i alla åldrar knöt egna armband i regnbågsfärgad paracord.

Aktuellt Mångfald

Scouterna skrotade normer på West Pride

På West Pride i Göteborg tillhörde ett av mest välbesökta tälten Scouterna. Där erbjöds manikyr i regnbågens alla färger och en normtipp där alla kunde få skrota kassa normer.

I Scouterna är det en självklarhet att alla får vara som de vill och att alla är lika värda. Scouter över hela landet deltar i samhällsdebatten och vill också bidra till en förändring. Det är bland annat därför som över 60 scouter gick med i West Pride-paraden som vill synliggöra hbtq-frågor och skapa en frizon för människor.

– Det är både roligt och viktigt att Scouterna som en modern ungdomsorganisation syns på offentliga arrangemang som tar ställning i frågor gällande mänskliga rättigheter, säger Anna Lundberg, ung talesperson för Scouterna.

Under West Pride fanns Scouterna på plats med ett tält där man kunde pyssla eller göra sig paradfin.

Malin Wallén, regional utvecklingschef på Scouternas västra kansli, hade tillsammans med ideella krafter jobbat med Scouternas närvaro på West Pride.

– Scouternas tält var helt klart dagens mest välbesökta i regnbågsparken och stämningen var fantastisk. Vi hade en nagelsalong där scouter målade besökares naglar i regnbågens alla färger och en otroligt populär pysselhörna där besökare i alla åldrar knöt egna armband i regnbågsfärgad paracord, berättar Malin.

Ett nytt inslag för året var normtippen där alla fick en chans att fysiskt skrota kassa normer.

– Det kändes riktigt bra att kasta i en lapp där jag skrivit ”Att hudfärg spelar roll” i tippen. Särskilt roligt var att våra funktionärer som rest in från när och fjärran hade kul tillsammans och skapade en härlig stämning, säger Malin.

Anna Lundberg håller med:

– Jag tror att många upplevde det som en befrielse att kunna, på ett symboliskt sätt, bli av med en norm som begränsade hen att kunna leva till fullo, fortsätter Anna.

När West Pride tog in Göteborgs gator och torg skapades en otrolig glädje och folkfest från tidig morgon till sen kväll. West Pride-paraden är återkommande varje år och 2017 slogs det rekord i antal besökare!

– West Pride-paraden växer för varje år och det gör ju Scouterna också! Vi växer med 8 världsförbättrare varje dag vilket är jättekul. Det tyder på att vi gör rätt med att visa våra värderingar om alla människors lika värde och på daglig basis jobba med normkritiskt ledarskap och inkludering, säger Anna.

TIPS för dig som vill uppleva Pride-sommaren!

Det finns fler parader runt om i landet som utmanar normer och skapar en frizon för människor. Att delta i Pride-parader är ett ypperligt sätt att introducera Free Being Me i kåren. Ta med alla och gå med i en Pride-parad! Det är också ett bra sätt att tjuvstarta höstens rekrytering.