Tanken med Familjescouting är att barn under åtta år tillsammans med vuxna ska få möjlighet att prova på scouting.

I Familjescouting är programmet inte lika viktigt att följa. Barnen får utrymme att leka.

Inspiration familjescouting

Scouting utan åldersgräns

Med Familjescouting öppnar Scouterna nu upp för en helt ny målgrupp. Eslövs scoutkår har testat och en dag med riktigt aprilväder samlades 30 personer i olika åldrar i Snärjeskogen för aktiviteter under temat ”Bo i skogen”.

Några tält och vindskydd ska sättas upp och sedan ska det lagas mat. Så är det tänkt i alla fall. Men blir det inte som planerat gör det ingenting alls. Huvudsaken är att man har skoj ihop och att barn och vuxna tillsammans får uppleva nya saker.

– Det är inte lika viktigt att man följer ett visst program här som vid vanliga scoutaktiviteter. Det får bli lite som det blir. Barn i den här åldern leker ändå så bra själva, säger Martin Sandén som är en av de fyra scoutledarna som håller i trådarna denna dag.

Den som deltar tillsammans med ett barn kan vara en förälder, en mor-eller farförälder, släkting, vän till familjen eller en annan person som barnet känner sig tryggt med.

Martin Sandén och ledaren Maria Bernhard, som är ett par, har själva tagit med sig döttrarna Frida, som är fem år, och ettåriga Astrid på utflykten.

Sällskapet vandrar tillsammans några 100 meter innan det är dags att slå läger i en liten glänta. Det har blivit dags att läsa lite om de två björnarna Parum och Magna som är Familjescoutingens symboler. Alla sätter sig i ring och Maria Bernhard börjar läsa ur sagan ”Bygga bo” som ingår i materialet som Scouterna har tagit fram och som finns tillgängligt på hemsidan:

”Parum och Magna har ingenstans att bo. De har testat många ställen – i ett träd, vid en bänk, i en sko. Men inget av detta har skyddat väl mot väder, det har läckt, blåst och blött ner alla kläder.”

Barnen lyssnar koncentrerat, men inte alla. Det finns spindlar på marken, fåglar i buskarna och löv på marken som är långt mer spännande tycker vissa.

– Var kan man bo när man är i skogen? frågar scoutledaren Martin Rydgren, när sagan är slut.

– Man kanske kan bygga en hängmatta eller nåt mot ett träd, tycker sexårige Johannes Ryberg.

– Eller så kan man bygga ett vindskydd, föreslår åttaåriga Tilda Folkesson.

Sagt och gjort. De delar in sig i tre grupper och sätter i gång att sätta upp ett tält, en tältkåta och ett vindskydd.

”Den största utmaningen som förälder är att inte lägga sig i för mycket.”

– Som vuxen kan man vara med och visa och stötta, säger Kalle Folkesson som är pappa till Tilda.

En som inte vill vara med och bygga bo är femårige Ellioth Berg. Han har hittat en gren som han fixar med och gör fin.

– Om Ellioth vill hålla på med sin pinne, så får han göra det. Det är det som är så skönt här, att alla får göra vad de vill i sitt tempo, säger Martin Sandén.

”Barnen visar när de tycker att det är tråkigt, så man får vara följsam.”

Ett rekommenderat pass för Familjescouting är på tre timmar. Då brukar man hinna med något slags aktivitet och avsluta med att laga mat ihop. Eftersom barnen är så små får man också räkna med att allt tar lite längre tid, menar Maria Bernhard.

– De här barnen visar väldigt tydligt när de tycker att det är tråkigt, så man får vara följsam och se vad som händer.

Vill du veta mer om Familjescouting?
Läs mer på Leda scouting-sidorna >>

Pyssla med Parum och Magna >>