Att trycka rodret åt babord får båten att svänga åt styrbord – med ratt funkar det precis tvärtom.

Äventyret gav mersmak! Alla känner sig sugna på att göra en ny segling utomlands.

Amanda Hjelt Löfstedt tycker att Scouternas goda rykte har underlättat vid kontakt med lokalborna.

Äventyr sjöscouting

Utmanarlaget på Adriatiska havet

Det började med ett knäppt infall – ingen trodde att seglingen faktiskt skulle bli verklighet. Nu är utmanarlaget The Royal Society of Pirates från Tibble sjöscoutkår hemkomna från ett salt och utmanande äventyr i Kroatien.

Det är april. Bara för sjöscouter från norr är ett dopp i Adriatiska havet oemotståndligt den här tiden på året. Medan ungdomarna ligger och plaskar seglar andra besättningar förbi i täckjacka.

– Det är ju bara att stanna i vattnet och vänta på att kroppen förlorar känseln, sen kan man ligga i hur länge som helst, skämtar Filippa Dellstig, 16 år.

Sjöscouternas båtar i Kungsängen är betydligt mindre än den 13 meter långa Elan 434 som väntade på dem i marinan i världsarvsstaden Trogir. Sex tonåringar och tre ledare klämmer man inte in på hur liten yta som helst, och alla är glada att båten visade sig vara lättmanövrerad. Särskilt eftersom man i Kroatien lägger till med aktern först:

– Tricket är att börja backa in ganska långt i förväg, så man kommer upp i lite fart. Vi var för försiktiga i början för vi visste inte riktigt hur vi skulle göra, då blev det svårare, berättar Fredrik Renström, 17 år.

– Annars är den rätt lätt att segla, det är bara lite mer av allt, konstaterar Kerstin ”Pollux” Nordell, 15 år.

Att det blev just Kroatien var först bara ett knäppt infall på ett möte. Men ledaren Tobias ”Tobben” Andersson bestämde sig för att det skulle genomföras: ingen hade varit där, men alla visste att det är känt för fin segling.

Hur man seglar visste de ju redan, och de förväntade sig egentligen ingenting annat än en skön vecka. Men den kroatiska skärgården har lämnat djupa intryck – för vattnet, för de vackra medeltidsgränderna som möter vid strandhuggen och för den fina skärgården som är så olik den svenska.

Alla nätter har tillbringats i marinor för att underlätta inköp, batteriladdningar och duschar. Att handla visade sig raskt vara en av de största utmaningarna, för hur vet man vad som egentligen finns i förpackningen man köper när butikspersonalen inte talar engelska?

– Scouting är learning by doing. Då måste man våga testa sina gränser, säger ledaren Tobben Andersson.

Men som scouter är de också problemlösare, konstaterar de. Ingen hänger läpp för motgångar; det är en av framgångsfaktorerna för en lyckad gruppresa. Det finns fler fördelar med att vara scouter:

– Folk litar på oss, de vet vad vi står för. Det kan vara bra när det kommer ett helt gäng ungdomar, säger Amanda Hjelt Löfstedt, 15 år.

Under veckan har de lärt sig att de kan allt de vill bara de försöker. Och deras råd till andra scouter är att komma ihåg att allt går – särskilt under lågsäsong. Det var ju inte alls självklart att de skulle komma iväg. Men ett par stipendier, lite caféverksamhet och ett sista tillskott från var och en räckte för att få ihop de 50 000 kronor som resan kostade.