Inspiration rekrytering

Vi gör oss redo för ännu fler scouter

Scouterna gör världen till en bättre plats och därför är det extra kul att vi växer för tredje året i rad! Tillsammans kan vi alla jobba med bemötande, öppenhet och tillgänglighet så att alla som delar våra värderingar får chans att uppleva scouting. Scout har samlat de bästa tipsen för att bjuda in nya målgrupper till scoutgemenskapen.

Alltid redo för nya scouter

Vi är en av världens största och äldsta folkrörelser med över 100 års erfarenhet av att mötas över gränser och lära oss av varandra. Men det är lätt att bli hemmablind. Genom att ifrågasätta varför vi gör saker på ett visst sätt kan vi också bli bättre på att skapa ett bemötande som inkluderar alla, så att ingen känner sig vilse eller osäker. Femstegsmodellen är ett sätt att reflektera över vår egen verksamhet i kåren, styrelsen, avdelningen eller patrullen, och passar från äventyraråldern och uppåt. På scoutservice.se finns den att ladda ner.

Lajva ett prova på-möte

Testa att hålla i ett prova på-möte med scouter i äventyraråldern och uppåt, och låt alla få tycka till! Hur känns det att komma hit första gången för någon som aldrig mött scouting förut? Låt olika personer hålla i aktiviteterna och tänk på att de ska vara anpassade för alla, oavsett funktionsförmåga.

Våga fråga!

Blir kompisarna nyfikna på att du ska på läger i sommar? Fråga ifall de vill följa med! På Jamboree17 kan man komma som till exempel dagsbesökare. Försök också att ta varje chans att berätta om vad scouting är och peppa dina kompisar till att börja i höst. Vuxna är också välkomna till scoutrörelsen. Man behöver inte kunna allt från början – vi lär oss tillsammans. Bjud in till gemenskapen fullt ut och var lyhörd för vad den nya personen vill bidra med.

Det sitter inte i kläderna

Scoutdräkt ska inte vara ett krav, det går fint att komma i vanliga kläder. Scouthalsduken är känd över hela världen och är ett bra sätt för oss att berätta vilka vi är. Ett tips är att ha lånehalsdukar som kan bäras av de som har glömt sin hemma eller av nya medlemmar för att snabbt bli en del av gemenskapen.

Alla ska ha råd

Att inte ha råd med utrustning eller att betala terminsavgift kan vara tufft att prata om, men det ska inte vara ett hinder för att delta i scoutverksamhet. Via Scouternas stödfond går det att söka bidrag för exempelvis terminsavgift och utrustning. Ansökan sker via scoutservice.se (sök på ”stödfond”).

Flexibla mötestider

Ett scoutmöte behöver inte hållas på kvällstid. För Familjescouting kanske en förmiddag på helgen passar bättre och för barn som går på fritids kan scouting bli en del av fritidshemsverksamheten. På scout. se kan du läsa om Svartedalsskolan som erbjuder scouting direkt efter skoltid.

Planera och inspireras!

Planera rekrytering tillsammans i kåren och sätt upp konkreta mål. Inspireras av hur andra gjort. Fråga en närliggande kår om hur de jobbar med rekrytering! Eller bjud in en utvecklingskonsulent eller verksamhetsutvecklare.

Vill du veta mer om rekrytering?
Du hittar massor av information på Scoutservice >>