"Vi använder musik som ett verktyg för att hjälpa ungdomar att komma till rätta."

Inspiration Musik

”Vi skapar positivt kaos”

Medlemmarna i Panetoz förstod redan som barn att framgång kräver mycket jobb. Den insikten har lett till Vägen ut, en massa kaos och en eftertraktad plats på den svenska musikscenen. Scout har träffat Nebeyu och Pa Modou, två av grundarna.

2005 startade ni föreningen Vägen ut, berätta!

– Det är en inspelningsstudio där ungdomar kan spela in sin musik. Vi växte upp i Jordbro utanför Stockholm och fattade tidigt att vi blev tvungna att ta tag i saker om det skulle hända något, man kan inte förvänta sig att andra ska fixa livet åt en. I dag finns Vägen ut på fem olika platser i Storstockholm, säger Nebeyu.

Varför behövs en sådan förening?

– Vi använder musik som ett verktyg för att hjälpa ungdomar att komma till rätta. Många har stora drömmar men vet inte riktigt hur man ska uppnå dem. Vi ger dem något att göra på fritiden i stället för att gå runt och drälla eller hitta på skit. De kan komma till oss och vara kreativa, istället för att få en destruktiv fritid. En väg ut, säger Pa Modou.

2012 fick ni ett stort genombrott med singeln ”Dansa Pausa” – hur har det påverkat er?

– Det blev öppningen till det vi hade drömt om och strävat efter så länge. Det har gett oss en massa möjligheter och gjort att vi kunnat göra det på heltid, runtom i hela landet. Våra barndomsdrömmar har gått i uppfyllelse, berättar Nebeyu.

Ert motto är att ”skapa kaos”, vad menar ni med det?

– Det innebär att samlas och ha kul med varandra, oavsett hudfärg, form eller bakgrund. Att vara tillsammans och dansa loss tills du tappar dina skor. Det är ett positivt kaos, säger Pa Mondou.

– När vi började hade vi ett sound som inte funnits tidigare. Vi var lite för glada och vi kände att vi skapade ett litet kaos i den svenska musikvärlden. När vi går upp på scen har vi jättekul och försöker alltid engagera vår publik och typ flippa, säger Nebeyu.

Vad är ni mest stolta över?

– Det största är Vägen ut. Vi fokuserar väldigt mycket på att hjälpa andra människor och det i sin tur har gett resultat. Det var när vi jobbade stenhårt för att hjälpa andra i Vägen ut-studion som låten Dansa Pausa kom till. Att hjälpa andra människor ger något tillbaka, säger Pa Mondou.

Vad händer framöver?

– Vi har haft en liten paus efter förra årets intensiva arbete, men i maj släppte vi fyra singlar, en varje fredag. Låtarna innehåller gott och blandat – det som är Panetoz, det som är sommar och det som är dans. Vi kallade det för ”Maj life” och det är ett koncept vi kommer att fortsätta med, berättar Nebeyu.