Aktuellt jamboree17

Listening ears på Jamboree17

Vi har träffat Roger och Erica. De tillhör funktionen listening ears, som finns på Jamboree17 för att lyssna och prata med alla som vill ha någon att prata med.

Listening ears jobbar med att ge alla jamboreedeltagare en så bra upplevelse som möjligt. De finns där som en extra kompis som samtidigt är lite utomstående, och deltagarna kan komma och prata om precis vad som helst! Det handlar inte bara om problem utan om alla saker som någon vill dela med sig av. Ledare och funktionärer är också välkomna att prata med listening ears, men då ligger fokus på ledarskap.

Dessutom arbetar listening ears med Scouternas verksamhet Trygga möten under jamboreen, och stöttar även andra trygghetsfunktioner som exempelvis sjukvård och brandskydd.

Listening ears uppdrag tar slut när jamboreen är över, men man kan få hjälp med kontakter om man vill prata vidare med någon när man kommer hem från lägret.

Det är en väldigt blandad grupp som har olika erfarenheter som arbetar i funktionen, men i grund och botten är det vanliga scouter som är lite extra bra på att lyssna och stötta. Listening ears består av allt från gymnasieelever som Erica till personer som arbetar som psykologer, specialpedagoger och psykoterapeuter utanför jamboreen, till pensionärer.

Alla i funktionen har fått utbildning i samtalsteknik för att vara så förberedda som möjligt för sina uppdrag. Det finns också några personer har också specialområden som de kan stötta lite extra inom.

Roger och Erica är två av personerna.

Vad kan jag prata med listening ears om?

Vad som helst! Något Erica ser fram emot att prata med alla deltagare om är hur roligt och bra de har det på lägret. Men hon tror också att hon kommer lyssna till deltagare som har hemlängtan eller jobbigt med kompisar och ledare. Det kan vara väldigt intensivt att ha så många andra runt omkring sig och då är det skönt att komma bort och prata med någon helt annan en stund.

Var finns listening ears?

Listening ears finns i och utanför sitt tält på Navet från 9.00 på morgonen till 22.00 på kvällen. De kommer också att röra sig ute på hubbarna och när det samlas lite extra många människor på samma ställe på området. Om du vill nå listening ears väldigt snabbt går det att ringa telefonnumret som står på ditt armband. Du kan också alltid ta tag i någon som har väst och radioapparat, så kan de ropa efter listening ears på den. Listening ears har på sig vita västar med texten ”listening ears” på ryggen.