Som dagsdeltagare får man prova på scouting när den är som bäst.

Alla dagsdeltagare får jamboreehalsdukar så att de smälter in bland alla andra deltagare.

Att chilla i en hängmatta är inte det enklaste.

I Scouterna får vi utmana oss själva och prova på nya saker.

Äventyr dagsdeltagare

Dagsdeltagare på Jamboree17

Under veckan kommer det besök till Jamboree17. En del av dem är dagsdeltagare från till exempel fritidshem i trakten.

– Halsdukarna som ni har fått är era biljetter för att få vara här på lägerområdet och idag ska ni får testa på en massa äventyr i Upptäckarhubben, säger ledarfunktionären Erika.

Klockan är strax efter nio, solen skiner och fukten i gräset börjar torka. Ett tiotal barn mellan sex och nio år har just anlänt som dagsdeltagare, som ett break i vardagen på Spängerskolans fritidshem i Arkelstorp utanför Kristianstad.

– Jag har gått i Scouterna, men sen slutade jag. Nu blir det kul att testa igen, säger Matilda på stigen mellan lägerbyarna som leder till Upptäckarhubben.

Det finns fler andra i gänget som mött scouter tidigare.

– Jag bor mitt emot scoutstugan i byn, men jag går inte i Scouterna för jag är mer en fotbollskille, säger Ebbe.

En av fritidsledarna pekar mot en lägerby.

– Kolla Ebbe, dom lirar ju fotboll där, jag tror att du kan göra både och, både scouting och fotboll! säger fritidsledaren.

På promenaden genom lägret förklarar och berättar funktionären Erika hur lägret fungerar.

– Det här är lägerbyarna, det är här alla 11 000 scouter äter, sover och bor. Byarna ligger i olika hoods, som är som områden, säger Erika.

Väl framme vid Upptäckarhubben är barnen sugna på att prova på scouting. De delar upp sig i grupper och gör sig redo för en heldag scouting.

– Aj! Jag trillar ur! hojtar Hebbe som efter en del klättrande lyckats kravla upp i hängmattan men snart slår en volt.

Efter en stunds (försök till) chillande i dungen med hängmattor beger sig gruppen vidare. Nu väntar hinderbanan, slackline, Finns i sjön och massor av mer möjligheter till att få uppleva äventyr och kompisar.