Upptäckarscouter i en stor utmaning på Jamboree17, som kräver både samarbete och problemlösning.

"Är det där Kungen?" undrade en scout.

Efter genomförd labyrint och hinderbana fick upptäckarna en pusselbit.

En delutmaning var att rita en karta över Umoja.

Vetenskapsmännen behövde scouternas hjälp med att artbestämma djur.

Äventyr jamboree17

Problemslösning för upptäckarscouter

På fältet bortom fältet syns på långt håll en bullig, enorm hoppborg och en grön labyrint. Vi är på väg till en av Upptäckarnas stora utmaningar.

I kön till hinderbanan står ett gäng superpeppade tjejer – Nova, Anna, Somila och Tyra från VASK (Västerås Ansgarsförsamlingens scoutkår).

– När vi klarat hinderbanan får vi en pusselbit, berättar tjejerna och rusar in i hinderbanan.

Den stora upptäckarutmaningen består, utöver hinderbanan Berget, också av en labyrint, kartografi samt flora och fauna. För varje avklarat delmoment får patrullen en pusselbit som till slut ska bilda ett mönster.

– Utmaningen ska få scouterna att öva på att samarbeta samtidigt som de får lösa problem, leka med fantasin och i hinderbanan testa vad kroppen klarar av, berättar funktionären Simon som står mitt inne i den stora gröna labyrinten.

I slutet av labyrinten sitter massor av upptäckarscouter och ritar kartor. Uppgiften går ut på att rita en karta över Umoja. Det gäller att få med alla detaljer!

– Är det Kungen? hojtar en scout som är klar med kartan, fått en pusselbit och studsar ut ur labyrinten och pekar mot en skogsdunge.

I dungens öppning står två vetenskapsmän som förklarar att det bland träden finns 15 nyfunna djurarter som de behöver scouternas hjälp med att namnge.

– Vad kan det där vara för djur? säger en ledare till sin patrull. Tror ni att den lever på land eller i vatten?

– Jag tror att det är en korsning mellan delfin och tiger – en ”tifin”, säger en av scouterna.

Lite längre in i dungen befinner sig en glad patrull scouter från Näsum scoutkår. De klurar också på namn på djuren.

– Vi har hittat massor av konstiga djur. Svampfår, fiskungar, nöffelefater och en koalapluto, förklarar de entusiastiskt.

Tjejerna från VASK-kåren är supernöjda med den stora utmaningen och tycker att det känns tråkigt att veckan börjar lida mot sitt slut.

– I början kändes det som en jättelång vecka, men nu när det snart är slut vill vi att jamboreen ska hålla på för alltid, säger tjejerna och skyndar vidare mot upptäckarhubben.