Genom att åka till en ny plats är hajken inte bara gött häng med scoutkompisar, utan också en ny naturupplevelse.

Scouterna Linnea och Thyra tipsar att dubbla ullsockor motverkar skoskav!

12 äventyrarscouter och fyra ledare från Finn scoutkår åkte till norska fjällen för en sex dagar lång vandring.

De norska fjällen och den skånska slätten har få likheter, tyckte scouterna i kåren Finn.

Aktuellt fjällvandring

”I fjällen går det att se det fina med naturen”

I somras åkte 12 äventyrarscouter tillsammans med fyra ledare från Finn scoutkår i Lund iväg på fjällvandring i Norge.

Det var andra gången de gav sig iväg på ett större äventyr.

– Det är kul att se nya platser och miljöer, skillnaden mellan skånska skogar och norska fjäll är rätt stor. Fjällvandring ställer också andra krav på en, säger Thyra Edlund 14 år.

Vandringen genomfördes i Jotunheimen nationalpark där bland annat Norges högsta berg ligger. Under de sex dagar de var borta vandrade de cirka 73 km.

– Det är lättare att uppskatta själva vandringen när en är på en sån plats. Hajk här hemma åker en på mest för att träffa kompisarna, men i fjällen går det även att se det fina i naturen. Sen så är det lättare att komma bort från vardagen om en åker till en ny plats där det finns så mycket annat att tänka på, säger Linnea Jägervall.

Att delta i fjällvandningen kostade dock en rejäl slant.

– Varje person betalade 1900 kr, men kåren kunde bidra om man av olika anledningar inte kunde betala själv, förklarar Thyra.

För att ta sig till Jotunheimen nationalpark hyrde kåren två minibussar som de gemensamt åkte upp med. Trots den långa resan hade de ändå roligt på vägen.

– Resan tog hela dagen, så då blev alla kreativa med nya sätt att ha roligt på. Vi hade bland annat bilbingo och lekte ”mamma-pappa-barn”. Det var nog den roligaste bilresan jag varit med om, säger Thyra.

Men höjdpunkterna (!) under veckan stod så klart fjällvandringen för.

– Det bästa var nog alla kompisar. Vi alla mådde mindre bra nån gång under veckan, men vi tog hand om varandra och stöttade när det kändes jobbigt, säger Linnea.

Thyra uppskattade utsikten från fjällen.

– Det var fint att få stå på toppen av Besseggen och se hur långt vi hade gått trots den fysiska utmaningen som var allt från skoskav till för tung packning, höjdrädsla och feber. Men vi klarade det! säger Thyra.

Thyra och Linneas bästa tips för dig som vill fjällvandra: