"Hur många vill prova på scouting nästa vecka?"

Alla får ett bli scout-armband för att komma ihåg prova på-mötet veckan därpå.

Nallen Vov får alltid följa med Evelina på övernattningar. Ibland rycker han in som huvudkudde.

Aktuellt fler ska få uppleva scouting

Årskurs 2 får besök av en scout

På whiteboarden står det ”9.45: Om Scouterna”. Alla vet om att klockan kvart i tio händer det något som inte innebär vanlig lektion. Läraren Johanna öppnar fönstret och ringer in eleverna med en mässingsklocka. Efter ett par minuter kommer klass 2B på Rönnowskolan i Åhus instörtandes i klassrummet, andfådda och förväntansfulla.

– Vi har haft rast, jag är alldeles kliig för att jag är så varm! ropar en tjej och slår sig ner på sin plats. Hon och de andra i klassen tittar nyfiket på besökaren i klassrummet och det börjar bubbla av frågor.

Evelina Rasmussen är utvecklingskonsulent på Scouternas södra kansli i Malmö. Hon är van vid att hjälpa scoutkårer med att åka ut till skolor och bjuda in barn till prova på-möten. Den här dagen besöker hon tre klasser på Rönnowskolan i Åhus.

– Hej på er! Hur ser ni att jag är scout?

Händer viftar i luften och barnen berättar att de kan se det på hennes halsduk. Evelina förklarar att scouter i hela världen har sådana halsdukar, men att de kan se lite olika ut.

”I Scouterna är vi ofta ute, istället för att vara inne”

– Vad tror ni att vi gör i Scouterna? frågar Evelina.

Lagar mat, är ute, gör upp eld, bygger hinderbanor är några av barnens många förslag på vad scouter gör.

– Ja, i Scouterna är vi ofta ute, istället för att vara inne. Vi lär oss genom att göra, med hela kroppen! Vi läser inte så mycket, utan vi testar.

Evelina tar upp sin gröna ryggsäck och lägger den på en av bänkarna. Den är fylld av saker, som stöd i storytellingen kring scouting.

– Det här är min nalle Vov, och honom har jag alltid med mig när jag ska på övernattningar.

– Åhhh…suckar eleverna åt den söta nallen och lyssnar på när Evelina berättar om den gången då hon glömde att ta med sig kudde på hajken och Vov fick rycka in som mjukt underlag för huvudet. Problemlösning – det är det vi gör i Scouterna, säger Evelina

”Scouting är problemlösning och samarbete”

Det är knäpptyst i klassrummet. Alla lyssnar uppmärksamt och tittar storögt på ryggsäcken och vad som ska plockas upp härnäst.

– Vad har man den här till då? Säger Evelina och håller upp en flytväst.

Barnen berättar om när de paddlat, seglat och fiskat och varför det är bra att då ha en flytväst. Evelina delar med sig av ett scoutäventyr där hon och scoutkompisarna skulle hitta en skatt. Krysset på kartan var på en ö. Men hur skulle de ta sig dit? Till deras hjälp fanns det tomma vattendunkar, rep och långa pinnar. Barnen får gissa hur scouterna löste problemet.

– Det är luft i dunkarna när de är tomma och då flyter de!

– Då kan man bygga en flotte!

Evelina förklarar att på första försöket gick flottbygget inget vidare, men att de tillsammans lärde sig och att flytvästarna kom väl tillpass när flottens delar gled isär. Men ut till ön tog de sig, och de hittade skatten – en skål med marshmallows som de sedan grillade över elden.

”Vi får ett märke för att visa att vi kan hantera kniv”

Barnen tittar storögt på kniven som Evelina plockar fram.

– I skolan använder ni säkert pennor och suddgummi varje dag, men vet ni, i Scouterna är kniven det vi använder mest. Vi har den när vi ska elda, tälja, grilla, bygga och skära rep. I Scouterna lär vi oss hur man använder kniven, och det får vi ett märke för som visar att vi klarar av att hantera kniven.

Hon fortsätter att plocka upp saker ur ryggsäcken. En boll som symboliserar leken och ett tändstål, den magiska prylen som gör att man alltid kan tända en eld, även om tändstickorna blivit blöta.

Hon berättar om när hon och scoutkompisarna en gång kom till ett scoutmöte och det hängde påsar med popcornkärnor högt högt upp i trädgrenarna. Och hur de tillsammans fick klura ut hur de skulle få ner påsarna.

”Scouting är att få prova på nya saker genom äventyr”

– Det är det som är scouting. Att träffa kompisar, att lösa utmaningar tillsammans och att få prova på nya saker genom att uppleva äventyr.  Så hur många av er vill prova på scouting på måndag?

Alla räcker upp handen. Och när barnen får varsitt armband och efter att Evelina förklarat vad som kommer att hända på prova på-mötet och att det är viktigt att man tar med sig en vuxen så får barnen ställa frågor.

Hur många märken finns det? Hur många märken har du? Vad ska man ha på sig? Ska man ha med sig kniv? Finns det marshmallows i träden?

”Du kan vara scout hela livet”

En tjej har räckt upp handen länge och får äntligen ställa sin fråga.

– Hur länge håller man på då?

– Prova på-mötet är 18-19.30, svarar Evelina.

– Nä men jag menar, hur länge är man med i Scouterna?

– Vet du? Du kan vara scout precis hur länge som helst. Jag är 34 och jag är fortfarande scout.

Tjejen ser ut att jubla inombords och får ur sig ett ”wooow” och tittar på inbjudan med information och tider och pillar på sitt armband.

– Jag hoppas att vi ses igen på måndag! säger Evelina, packar ihop sin ryggsäck och går mot dörren.