Även små saker kan göra skillnad. Tänk på det när du handlar nästa gång, välj Fairtrade!

Aktuellt samhällsengagemang

Sätt Fairtrade i fokus

Under vecka 41 och 42 kommer Fairtrade Fokus äga rum, vilket är en kampanj som kommer gå ut på att butiker, konsumenter och andra engagerade samlas och tillsammans sätter fokus på Fairtrade under två veckor.

I Scouterna är vi engagerade i Fairtrade på många sätt, dels så är vi medlemmar i Fairtrade och sitter med i styrgruppen Fairtrade City Stockholm, men det är även så att hela scoutdräkten är Fairtrade-producerad.

Att en vara är Fairtrade-märkt innebär att produktionen har uppnått vissa krav. Det kan vara något så självklart som att de anställda har rätt till anställningsavtal, övertidsersättning och föräldraledighet, och att minimum för lönen är att den ska täcka produktionskostnaden. Fairtrade-märkningen finns idag på över 3000 produkter, det vanligaste är livsmedel som kaffe, te och kakao, men det finns också Fairtradecertifierade fotbollar, blommor och bomull. Det sistnämnda finns till exempel i scoutdräkten, vilket Scoutshopens försäljningschef Anna-Karin Öman tycker är viktigt att lyfta eftersom det inte så ofta talas om.

– Man hör ofta om Fairtrade-märkt kaffe, bananer och rosor, men det är inte alltid man tänker på att exempelvis bomull också kan vara Fairtrade. Därför kan det vara bra att påminna om att scoutdräkten är det, säger Anna-Karin Öman.

Det går att engagera sig i Fairtrade-frågor på många sätt, både i det stora och det lilla.

– Vi gör mindre saker för Fairtrade också, säger Anna Karin Öman, och berättar att de dricker Fairtrade-kaffe på kontoret och att hon även anmälde allihop till Fairtrade-utmaningen ”Hela Sverige fikar”.

– Det måste inte handla om stora saker, säger hon, utan menar att även små saker kan göra skillnad i det stora.

Fairtrade jobbar för en hållbar handel, som framförallt syftar till att gynna det första ledet i handelskedjan där villkoren oftast är sämst. Detta ger odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom större kunskap om sina rättigheter, vilket kan ge större försörjningsmöjligheter och en stärkt position på världsmarknaden. Detta ger handlingskraft för förändring vilket kan vara en möjlig väg ut ur fattigdomen. Det är alltså jättelätt att göra skillnad.

Det är just detta som är syftet och målet med kampanjen Fairtrade Fokus. Man vill att fler ska upptäcka hur lite som faktiskt krävs för att påverka och göra skillnad, och enbart beroende på vilka produkter man väljer i livsmedelsbutiken kan man göra livet bättre för massor av människor.

Så utmana dig själv nästa gång du är i affären och lägg minst en Fairtrademärkt vara i din kundkorg, för tillsammans kan vi göra skillnad!

Vill du jobba mer med Fairtrade?

Delta i Fairtrades bildtävling >>

Det finns även tips på Fairtrade-aktiviteter i Scouternas aktivitetsbank >>