"Vi behöver inte skruva tillbaka tiden till stenåldern och leka med kottar, men jag tycker det ska vara en sund balans i livet. Jag personligen mår väldigt bra när jag kopplar bort teknikprylarna och drar ut i naturen."

Aktuellt aktiviteter

”Mobilbubblan gör att vi missar guldklimpar framför oss”

Mobilen i handen under all din vakna tid? Fredrik Kellin har skrivit en bok om allt det du missar genom att inte släppa taget om tekniken. Tidningen Scout bad Fredrik berätta mer om fördelarna med teknikpauser och vilka nya hobbys han själv fått i arbetet med boken.

Varför skrev du boken ”Teknikpausa”?

Det var för ett par år sen då jag lade märke till att folk på spårvagnen knappt hann hoppa på innan mobilen åkte upp ur fickan. Visst, det är bra med snabba kommunikationsvägar och tillgång till information, men baksidan av medaljen är att många känner sig stressade över att missa något på sociala medier. I själva verket gör mobilbubblan att vi missar många guldklimpar som finns precis framför oss. Vi behöver inte skruva tillbaka tiden till stenåldern och leka med kottar, men jag tycker det ska vara en sund balans i livet. Jag personligen mår väldigt bra när jag kopplar bort teknikprylarna och drar ut i naturen.

Hur gick du tillväga i din research?

Jag började med att sammanställa en stor mängd aktiviteter. Det blev en lång lista på flera hundra aktiviteter. Så jag fick skapa kriterier – aktiviteterna skulle vara stimulerande, kreativa och inte kosta för mycket. Vem som helst ska klara av dem och det ska vara lätt att komma igång. Listan krympte och jag landade på 53 stycken – en ny aktivitet att prova varje vecka i ett helt år! Boken är uppbyggd för att motivera läsaren till att göra aktiviteten, ett intro och tips för att komma igång. Det där med motiverande tips är viktigt. Om du till exempel börjar springa, se då till att anmäla dig till ett lopp och löpträna med kompisar.

Vad har du lärt dig?

Hur mycket som helst. Det är fler än hundra personer som har bidragit med citat eller som vi har fotograferat till boken. De sitter på väldigt mycket kunskap, så jag har lärt mig massor. Som till exempel att ett svenskt bisamhälle i snitt producerar 30 liter honung på ett år!

Vilka aktiviteter har du själv provat på?

Jag fastnade för fågelskådning under tiden jag skrev boken. Nu är jag ute nästan varje dag och promenerar i skogarna och fotar fåglar. För att motivera mig ännu mer har jag en tävling med brorsan om att se flest svenska arter på ett år.

Vad finns det för risker med att inte teknikpausa?

Risken är att du lever ett stressat liv som inte ger utrymme för reflektion eller återhämtning. Bokens aktiviteter inspirerar till motion, naturupplevelser, skaparglädje, utmaningar, upptäckter, kunskap och gemenskap.

Vad gör du när du teknikpausar?

Jag dansar salsa! Dels är det fantastiskt kul och trevligt att göra tillsammans med andra. Dels är det en aktivitet då det är omöjligt att tänkte på jobb eller plugg. Dessutom löptränar mycket. Nu har jag utmanat mig själv genom att anmäla mig till Lidingöloppet. Det har helt enkelt satt många spår att skriva boken!

Finns det något som överraskat dig?

För varje aktivitet har jag kontaktat en kändis, utövare eller förbundsordförande och ställt frågan ”varför ska jag testa detta?” Det är i de här svaren som de riktiga guldkornen finns. Utövarna har enormt mycket kunskap, glädje och passion. Väldigt många av aktiviteterna har klubbar och organisationer – helt enkelt för att det oftare är roligare att göra saker tillsammans. Man märker att det är glädjen som förenar. Som gemenskapen i att sjunga i kör eller spela amatörteater. Du kanske inte vågar sjunga eller stå på en scen själv, men i en kör eller i en teatergrupp går det bra.

Hur kommer det sig att scouting kom med som teknikpaus?

Det var när jag började gruppera aktiviteterna, då kom Scouterna tidigt in i kategorin natur och jag insåg att man inte behöver vara barn för att bli scout, man kan vara scout hela livet.

Vill du vinna boken Teknikpausa?

Besvara frågorna och skriv en kort motivering om varför just du borde vinna boken. Mejla dina svar och motiveringen till redaktionen@scout.se, senast den 12 november.