Lite otur med vädret, men lyktorna tog sig ändå hela vägen genom distriktet!

Lyktan fortsätter sin vandring, från Österåker till Waxholms scoutkår.

När vi hjälps åt kan vi göra ännu större skillnad! Roslags-Näsby lämnar lyktan vidare till Danderyds Sjöscoutkår för den sista etappen till Täby C.

Inspiration samhällsengagemang

Hjärnmarschen fick scoutkårer att mötas

Två lyktor överräcktes från scoutkår till scoutkår från varsitt håll genom hela Roslagens scoutdistrikt, tills de möttes i mitten. Allt för ett gott syfte – att samla in pengar till Hjärnfonden. Redaktionen ringde upp Marcus Jansson, initiativtagare och vice ordförande i distriktet och Lidingö-Bodals sjöscoutkår, för att höra mer om evenemanget.

Hur fick du idén?

Det började med tanken om att man som scout ska göra en god gärning varje dag. I distriktet finns 2000 medlemmar, så jag tänkte att vi skulle göra den goda gärningen tillsammans. Lokalt och globalt samhällsengagemang är en del av scoutmetoden. Det är viktigt att vi på scouterna visar att vi inte bara lär oss saker för vår egen skull, som att slå fler knopar eller surra ännu större och bättre, för inom scouting jobbar vi också för att göra världen bättre. Och jag tror att vi kan åstadkomma mer genom att göra det tillsammans.

Så vad landade ni i för god gärning?

Vi ville samla in pengar till ett gott ändamål och samtidigt göra det på ett scoutigt sätt. Inte bara stå vid affären och skramla, utan göra det som vi brukar göra i scouterna – vara i skogen, röra på oss och så klart fika! Lite av en slump bestämde vi oss för att pengarna skulle gå till Hjärnfonden, som är en stiftelse som fördelar pengar till forskning om sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar i hjärnan. Vi tänkte att det är bra för hjärnan att vara ute i skogen och att göra saker tillsammans med andra.

Hur funkade Hjärnmarschen rent praktiskt?

Det var ett tvådelat evenemang, men för alla åldersgrupper handlade det om en vandringsaktivitet. Äventyrar- och utmanarscouterna fick i uppgift att skicka två lyktor från södra respektive norra delen av distriktet för att de skulle mötas på mitten. Lyktan gick från hand till hand genom nästan hela distriktet. På vissa ställen skedde överlämningen med kanot! I anslutning till spåret där lyktorna vandrade, anordnade de lokala scoutkårerna vandringar som allmänheten kunde köpa vandringsbiljetter till. Dit kunde de yngre scouterna ta med vänner och familj och på så sätt delta i vandringen. På Lidingö samlades vi i centrum där vi sålde biljetter, vandrade några kilometer och sedan fikade. Självklart fick alla scouter som deltagit märken också!

Så hur gick det?

Vi hade lite otur med vädret. Men lyktorna kom hela vägen genom distriktet och alla som ställde upp gjorde en jättefin insats. En del kårer valde att kombinera Hjärnmarschen med andra aktiviteter, som till exempel en kårhajk med vandringstema! Fler än hälften av distriktets 20 kårer deltog. Kårerna ansvarar nu för att räkna ihop sina respektive insamlingar, så någon slutsumma har vi inte ännu.

Vad tyckte scouterna då?

De gillade idén med att stämma träff med en annan scoutkår. Instruktionerna var ganska grova, typ ”ni får lyktan av xx scoutkår kl. xx”, så de fick själva lägga upp rutten och vandringen. Det var väldigt lyckat.

Markus tre bästa tips för dig som vill genomföra en god gärning-aktivitet tillsammans med andra kårer!

1. Det tar alltid lite tid att förankra en idé, så var ute i god tid. Kårernas, ledarnas och scouternas almanacka fylls fort!
  2. Tänk noga på vilket ändamål ni väljer att stötta. Ta något som ligger i linje med Scouternas värderingar.
  3. Välj en aktivitet som på något sätt hänger ihop med scouting. Med en ram för projektet är det enklare att hålla ihop och genomföra.