En andraårsscout fick tända lyktan tillsammans med en provapå:are.

Fyrtio föräldrar på infomöte betyder massor av skor i scoutlokalens entré.

Åhus scoutkår vill starta en ny spåraravdelning och arrangerade informationsmöte för barn och föräldrar.

Inspiration fler ska få uppleva scouting

Stor uppslutning när barn fick prova på scouting

I Åhus scoutkår har det riggats och förberetts för prova på-möte. Veckan innan besökte en av Scouternas utvecklingskonsulenter andraklassarna på skolorna i byn för att berätta om scouting och bjuda in till den här kvällen. Klockan börjar närma sig 18. Kårordförande Uffe kikar ut genom fönstret och konstaterar att gräsmattan framför scoutstugan är full av barn och vuxna.

– Ja du Jesper, nu har vi tagit oss vatten över huvudet, skämtar Uffe Hansson med spårarledaren där de fixar med de sista förberedelserna med att ta emot de vuxna som ska få information samtidigt som barnen får prova på scouting där ute.

Åhus scoutkår fyller 90 år i år och har cirka 180 medlemmar. När Uffe kom in i kårstyrelsen för nio år sedan var de 62 medlemmar.
– Vi har jobbat metodiskt och långsamt och vuxit i den takt vi mäktat med, berättar han. Vi har fem avdelningar, en för varje åldersgrupp. Målet med den här prova på-kvällen är att starta ytterligare en spåraravdelning, för att på så sätt säkra upp för framtiden. Men för att klara av det behöver vi fler ledare, så det hoppas jag att vi fixar ikväll.

Spårarledaren Sara står på gräsmattan i det lätta septemberregnet. Barnen omkring henne leker, viskar, springer och stojar.
– Kan vi samla alla barn i en ring? ropar Sara.
En av ”andraårsscouterna” får komma in i mitten av ringen tillsammans med en prova på:are. Tillsammans kämpar de med att tända lyktan i duggregnet. Mötet kan börja. Sara förklarar att dagens scoutmöte går ut på att koka soppa. Tio av barnen har redan varit scouter i ett år och de får lite större ansvar när barnen delas in i små grupper.
Barnen sätter igång. Det ska skalas och hackas potatis, morötter och purjolök. Det tar sin lilla tid. Flera av barnen har aldrig tidigare lagat mat eller hållit i en kökskniv. De hjälps åt och ledarna går runt och säkerställer att stormköken är korrekt monterade.

Samtidigt inne i scoutlokalen har fyrtiotalet föräldrar slagit sig ner för att få veta mer om scouting. Utvecklingskonsulenten Evelina Rasmussen berättar bland annat om Scouternas vision och löfte, scoutprogrammet och den obligatoriska ledarutbildningen Trygga Möten.
Spårarledaren Jesper Hultqvist tar över och förklarar hur ett vanligt scoutmöte ser ut.
– Vi inleder och avslutar alltid mötet med en ceremoni, säger Jesper. För spårarna har det inneburit att vi tänt en lykta, som symboliserar gemenskapen och tryggheten i att alla vet att ”nu börjar vi”. Sen släcker vi lyktan i slutet av mötet. Men vad vi gör däremellan, i form av program och aktiviteter, finns det färdigt material för, så att det inte ska vara en börda att vara scoutledare.
Kårordförande Uffe fortsätter:
– För mig har scouting blivit ett sätt att leva. I år är det 42 år sedan jag blev scoutledare och när jag tittar ut och ser alla era barn här blir jag rörd. Jag hoppas verkligen att vi ses även i fortsättningen. För om alla dessa fantastiska barn vill börja i Scouterna, så kommer vi att behöva er hjälp, era händer och era ögon. Genom att engagera er i kåren blir ni en naturlig del av era barns fritid. Det är något som jag, som nu har vuxna barn, har upplevt väldigt berikande, säger Uffe.

Föräldramötet inne i scoutstugan börjar gå mot sitt slut är och de vuxna går ut till barnen på gräsmattan. Daniel Biel är pappa till Isadora, som varit spårarscout i ett år. I år tar han steget till att bli hjälpledare, utan att ha någon egen scoutbakgrund.

– Jag gillar verkligen tanken med samarbete i den lilla gruppen och på så sätt skapa tillit. Scouting stärker barn och ungas självkänsla. Ofta är det ju vi vuxna som inte vågar ge dem ansvar, men ikväll har de fått tända stormkök, laga mat och nu har ju alla lyckats laga soppa, säger Daniel och tittar mot barnen som nu samlas i en stor ring igen för att avsluta mötet.

Inne i stugan har Uffe, Jesper och några av de andra ledarna börjat städa och ställa i ordning efter mötet. De är nöjda med kvällen.
– Vi har provat att rekrytera på flera olika sätt, men tänkte att det var dags att testa något nytt, säger Uffe. Vi har haft ett riktigt bra samarbete med Evelina, både i förberedelserna med att sätta upp mål, genomförandet av skolbesöken och förberedelserna inför det här prova på-mötet. Om alla de här barnen vill börja i Scouterna måste vi starta två nya spåraravdelningar och då behöver många av deras föräldrar engagera sig!
Evelina tycker också att det är kul att få jobba på det här sättet tillsammans med scoutkårer. Hon kontaktade Åhus scoutkår redan under våren för att starta planeringen.
– Det händer att scoutkårer ser oss utvecklingskonsulenter som sista utvägen. De står kanske helt utan ledare och först då kontaktar de oss, men vi vill ju komma in mycket tidigare och jobba proaktivt, berättar Evelina.

Läs artikeln om när utvecklingskonsulenten besökte skolan i Åhus för att informera om prova på-mötet >>