"Mycket handlar om att man måste tänka efter en gång extra. Typ, går det att använda det här vattnet på fler sätt än ett" säger Johanna.

Marcus Karlsson och Simon Gabrielsson tipsar om att täcka för fönster för att undvika värmespill, att sova på övervåningen eftersom värmen stiger uppåt, och att ha en batteridriven radio eller ännu bättre, en med vevfunktion, i hemmet.

Proviant som är bra att ha hemma ifall man blir isolerad. Havregryn och makaroner håller sig länge och innehåller gott om kolhydrater. Konserver och pulversoppor är också bra.

Inspiration krisberedskap

Alltid redo för kris

Skulle du klara dig utan el, rinnande vatten och värme i 72 timmar? Kanske är det något du inte har funderat över? Men det borde du. Jonstorps Kustscoutkår delar med sig av sina erfarenheter och tips för att jobba med krisberedskap.

För enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ska alla Sveriges medborgare kunna ta hand om sig själva i upp till tre dygn vid ett nödläge. Utmanarna i Jonstorps Kustscoutkår tog uppmaningen på allvar och är nu väl förberedda.

Fem utmanarscouter som har arbetat med krisberedskap under hela året, och till stora delar utbildat sig själva och varandra, har samlats en solig lördag i början av september för att summera vad de har lärt sig under resans gång. Det är Yuan Hellsten, Ines Rüsslander, Simon Gabrielsson, Marcus Karlsson och Johanna Bergman. Tillsammans med ett dussin andra utmanare från Jonstorps Kustscoutkår utsatte de sig för ett tufft experiment tidigare i år: att under ett dygn klara sig utan just el, vatten och värme i en scoutstuga på Kullahalvön.

– Trots att vi kunde förbereda oss och hade gott om tid att läsa på, var det ändå svårt att hitta information. Till exempel om vatten och hur man skulle hantera det, säger Yuan. Scoutkompisarna nickar instämmande.

– Mycket lärde man sig först när vi var där i huset, som att man kan använda diskvatten att spola med. Mycket handlar om att man måste tänka efter en gång extra. Typ, går det att använda det här vattnet på fler sätt än ett, säger Johanna.

Efter att scouterna genomgått en utbildning i krisberedskap i våras, deltog de i MSB:s nationella krisberedskapsvecka som årligen arrangeras i hela landet. Veckan har som mål att öka kunskapen om hur människor påverkas av och kan förbereda sig för samhällskriser.

– Av Livsmedelsverket lärde vi oss bland annat att upprätta nödvattensystem, berättar Marcus.

– Det var också intressant att få en inblick i hur den andra sidan, som kommunen och de som styr, ska agera vid ett krisläge, säger Simon.

Scouterna har även haft samtalsträffar där de diskuterat allmänt kring själva begreppet kris; vad ordet betyder och vad det finns för typer av kriser. Allt för att förbereda sig mentalt inför en skarp situation.

– Vi har pratat om alla slags kriser. Även om kärlekskriser och kriser som kan uppkomma i relationer, säger Johanna.

Oavsett om det rör sig om en naturkatastrof, ett strömavbrott eller kärleksstrul, en sak är de säkra på: ju mer kunskap man besitter och ju mer förberedd man är, desto bättre klarar man av att hantera ett krisläge.

I scoutstugans samlingsrum har de dukat upp en buffé av överlevnadsprylar, mat och annat som underlättar en isolering på 72 timmar. Ines och Yuan förklarar hur man ska tänka angående maten.

– Det är viktigt att varorna håller länge, så att man kan förvara dem hemma långt innan de ska användas, säger Yuan framför ett bord med havregryn, makaroner och konserver med köttfärssås.

– Och så kan man komplettera med lite frystorkat som håller ännu längre, inflikar Ines.

På bordet ligger även mer sofistikerad proviant, som Hot Pack, burkar med färdiga rätter som värmer sig själva genom en kemisk reaktion. Simon och Marcus förevisar olika uppvärmningsmetoder – som fotogenkök, trangiakök och ett större gasolkök – och förklarar att man bör ha minst ett av alternativen hemma ifall strömmen går. På bordet ligger två 20-litersdunkar. Nu tomma men avsedda för vatten. De har lärt sig att en vuxen person behöver dricka cirka tre liter om dagen, men inkluderar man all vattenförbrukning är tio liter per person och dygn rekommenderad mängd. De två dunkarna räcker alltså endast ett dygn för en familj på fyra personer.

– Vid en krissituation ska kommunen sätta ut nödvatten som kan hämtas från containrar på avsedda platser, berättar Simon.

För att nå ut med sin nyvunna kunskap om krisberedskap har Jonstorps Kustsscoutkår satt ihop ett informationsblad som allmänheten kan ta del av. Bladet har rubriken ”Var redo i hemmet” och innehåller en checklista på saker man bör ha hemma samt viktiga telefonnummer.

Senare i år ska de också hålla en kurs i krisberedskap för ledande politiker i Höganäs kommun. Lars Karlsson är ledare i Jonstorps Kustscoutkår. För honom är det självklart att visa ett samhällsengagemang och hoppas att andra kårer inspireras av deras initiativ.

– Förutom 72-timmarsprojektet har vi ett tätt samarbete med länsstyrelsen där vi hjälper till med Naturums verksamhet. Vi har till exempel byggt en bro till dem. Och så gör vi insatser på ett pensionärshem här i Jonstorp. Vi försöker bidra på de sätt vi kan och som passar oss, säger han.

Eller som Johanna Bergman uttrycker det:

– Det är jättekul att vara ute i skogen, men det känns bra att också göra saker som ingår i en större helhet.