Jämfotahopp, marschgång och springtur. Väskorna testades ordentligt!

Prylar Testpatrullen

Bästa väskan för hajken

Alla som ger sig ut på tur behöver någon form av väska. Men vilken passar bäst till vad? Det beror på om det handlar om dagstur, långtur eller shoppingtur. Den här gången prövar testpatrullen fem ryggsäckar – och en shoppingväska på hjul.

Vi möts en solig sensommardag i Borlänge för att handla till grillning i skogen – och för att packa testväskorna. Emma, Viktor, Linnea, Alva, Melvin och Carl i Stora Tuna scoutkår är ett glatt gäng som har mycket att prata om efter ett långt sommarlov. De lastar i kundvagnen och fyller sedan väskorna med tunga läskflaskor, burgare, bröd och grönsaker. Lite kläder och liggunderlag åker också ner. Redan där känns väskorna olika.

– Den här ryggsäcken är inte bra att packa för tungt, det känns på axlarna då, säger Carl om den lilla blå 20-litersryggsäcken från Intersport.

Även Räven på 20 liter känns efter ett tag på axlarna när den blir för tungt lastad. Men de mindre ryggorna har andra fördelar enligt testpatrullen, till exempel att den från Intersport kan bli väldigt kompakt när den viks ihop.

Shoppingväskan på hjul rullar fint inne i affären och ute på parkeringen. Men hur klarar den sig ute i naturen? För att testa väskorna i en annan miljö åker vi till Uvbergsstugan vid Ösjön, en scoutstuga de delar med Borlänge scoutkår. Väl där visar det sig snabbt att inte alla väskor håller måttet. Efter en stunds bärande och rullande är det dags att pausa. Alva slänger ifrån sig sin vandringsryggsäck från Biltema – som går sönder i ena axelremmen!

– Jag brukar alltid göra så där med min ryggsäck, och det brukar den klara av, säger hon lite förvånat. Shoppingväskan får också erkänna sig besegrad, när gruppen börjar klättra upp för ett brant stenrös.

– Jag tror att hjulet lossnade, utbrister Melvin mitt i backen. Alla börjar skratta, och visst har det ena hjulet ramlat av. Det går att sätta tillbaka, men sitter inte särskilt bra efteråt.

Vi går ner mot sjön. Efter ett tag byter alla väskor med varandra, och nu får de hänga med på jämfotahopp, marschgång och springtur, under ledning av scoutledarna. Mitt i allt lossnar shoppingväskans hjul än en gång; det rullar iväg och åker ned – i vattnet! Patrullen dör nästan av skratt, och Carl lyckas till slut fiska upp det från bryggan.

Nu är det dags att packa upp maten och tända brasan. Gänget pustar ut efter testandet och sätter sig för att sammanfatta intrycken av väskorna. Den stora snackisen under dagens test var shoppingväskan, som helt klart stack ut från resten. Men en lite mer doldis, och helt klart den bekvämaste favoriten, visar sig vara Lundhags Dovre på 40 liter, som testpatrullen gärna bär igen.

5 smarta packningstips

1. Välj en ryggsäck som passar dig och den aktivitet du ska göra.
  2. Se till att du lätt kommer åt det du kan behöva under turen.
  3. Dela upp småsaker och kläder i plastpåsar.
  4. Ha inte för många lösa saker utanpå säcken.
  5. Testa att bära ryggsäcken fullpackad innan du ger dig ut.

Testpatrullen

Testpatrullen bestod av äventyrarscouter i Stora Tuna scoutkår: Emma Fahlén, 14 år, Viktor Uhlgren, 14 år, Linnea Fridolfsson, 14 år, Alva Elfving, 14 år, Melvin Björklund, 13 år, Carl Bäck, 13 år och scoutledarna Niklas Berglind och Daniel Fredriksson.

Vill din kår också vara testpatrull? Mejla till redaktionen@scout.se.