”Varför välja trendiga bönor och frön från andra sidan jordklotet framför våra egna goda gula ärter och bruna bönor?” säger miljövetaren och scouten Eva Göransson.

Biff, broccoli eller både och?

Vego är den stora mattrenden bland unga. Allt fler vill äta mer grönt och mindre kött för att rädda miljön. Men vad ska man egentligen äta för ett gott samvete – och samtidigt få god mat på tallriken? Och är det okej att äta kött ibland? Scout frågar experterna.

Ungefär var tionde person är vegetarian eller vegan i Sverige. Och nästan varannan är flexitarian, alltså väljer att äta så mycket vegetariskt som möjligt men inte alltid. Det är framför allt unga, särskilt tjejer, som väljer att lägga grönt på tallriken. En positiv trend på många sätt, tycker Eva Göransson, miljövetare och scout som jobbar på Jönköpings kommun med hållbarhetsfrågor.

– Köttkonsumtionen har nästan alltid ökat varje år, men nu kan man se att den går ned. Det är bra för hälsan, men framför allt för miljön. Den som slutar äta kött minskar sitt klimatavtryck från 1,8 ton till 1,2 ton i utsläpp av växthusgaser per år, säger hon.

Men hur kul är det då att aldrig mer få äta hamburgare? Eller att behöva krångla med sojakorvar vid lägerelden, få dåligt samvete om man råkar bli sugen på bacon, eller vara oartig om man tackar nej till en god köttgryta hemma hos kompisen?

– Alla måste ju inte bli vegetarianer eller veganer. I stället kan du sikta på att halvera hur mycket kött du äter till exempel, säger Eva Göransson.

Sara Ask är barndietist och författare till flera vegokokböcker. Hon har massor av bra förslag på god, nyttig, rolig och billig vegomat. Men då gäller det att inte falla för dyra köttersättningsprodukter och halvfabrikat i matbutiken.

– I stället kan du välja grönsaker efter säsong och laga mat på baljväxter, till exempel linscurry, falafel eller vegobolognese på svarta linser – supergott! säger hon.

Sedan gäller det att vara lite uppfinningsrik i köket.

– Köp eller låna en inspirerande kokbok med enkla recept på ingredienser som finns i en vanlig mataffär. Gör det inte för svårt för dig. Hämma inte matglädjen genom att tro att det kan bli jättefel. Sen kan vegetarisk mat behöva lite hjälp på traven för att bli crunchig, och då kan man ju strö rostade pumpafrön över pastan till exempel, eller panera tofu så att den får lite härligt krispig yta, föreslår Sara Ask.

När man väljer ekologiska varor är det bra att också ha koll på var de kommer ifrån så att de inte transporterats för långt. Eva Göransson råkade nyligen på solroskärnor från Chile i en ekobutik och funderar på hur miljövänligt det egentligen är.

– Varför välja trendiga bönor och frön från andra sidan jordklotet framför våra egna goda gula ärter och bruna bönor? Nä, bastänket borde vara att äta närproducerat om det går, säger hon.

Innan du bestämmer dig för att bli vegetarian eller vegan och vägra köttbullar och skinkpizza för all framtid, kan det vara bra att veta att svenskt kött är bland det bästa i världen ur miljö- och klimatsynpunkt. Dels transporteras det inte kors och tvärs utan kan komma från en gård alldeles i närheten, dels använder svenska bönder minst antibiotika av alla bönder i hela EU till sina djur.

– Den stora boven i köttvärlden är allt importerat kött, berättar Elisabet Qvarford som är vd för branschorganisationen Svenskt Kött.

– Den svenska köttproduktionen bidrar till ett öppet, betat landskap där många arter av växter, fåglar och insekter kan leva. Om du vill kan du äta kött lite mer sällan, men se till att det är svenskt kött när du väl gör det. Och se till att korven, hamburgaren och skinkan på frukostmackan också kommer från Sverige.

Hon tipsar om att köpa köttlådor direkt från en lokal bonde eller gårdsbutik, och att alltid kolla efter märkningen ”Kött från Sverige” i butiken.

Eva Göransson tycker att Scouterna ska inspirera till att äta mer vego.

– Vi skulle kunna tänka tvärtom och servera vegetariskt som förstaval på läger och event till exempel, och ha alternativ för den som vill ha kött, mjölk eller ägg. Köttnormen är ju väldigt stark, men jag tycker att det ekologiska tänket vi har i Scoutshopen också ska genomsyra maten.