"Jag vill uppmärksamma det strukturella problemet som finns. Poängen är inte att hänga ut individer" säger Linnéa Claeson om sitt instagramkonto.

Inspiration förebild

”Det enda sättet att överleva är att skratta, stå upp och slåss”

Hon är juriststudenten, handbollsproffset och feministen som blivit rikskänd genom sitt instagramkonto @assholesonline. Scout tog ett snack med Linnéa Claeson om sylt, självkänsla och sexuella trakasserier.

Hur skulle du beskriva Linnéa Claeson?

– Jag bryr mig väldigt om mina vänner och är en dagdrömmare som är väldigt mycket uppe i min egen fantasi. Blåbärssylt är den bästa sorten och så gillar jag Sagan om ringen.

På ditt Instagramkonto publicerar du privata meddelanden som innehåller kränkningar och hot och dina svar, varför?

– Jag vill uppmärksamma det strukturella problemet som finns. Poängen är inte att hänga ut individer. Jag tycker att det känns bra att svara och jag gör det för att jag vill. Att jag svarar med humor och skojar är en försvarsmekanism som hjälper mig att ta tillbaka makten.

Du utstrålar självförtroende och är en förebild för många. Har du alltid haft ett bra självförtroende och självkänsla?

– Det är något jag har fått arbeta med, precis som alla andra. Att få sexuella kränkningar, hot och hat är fruktansvärt och jag önskar inte någon det. För att överleva skrattar jag åt dem, annars skulle jag lägga mig ner och dö. Det enda sättet att överleva är att skratta, stå upp, slåss och vara mig själv.

Hur gör du för att orka?

– Jag blir arg, ledsen, rädd och försöker komma ihåg varför – att nästa generation inte ska få samma skit som våra tjejkompisar får. Det är vårt ansvar att agera och inte ge upp utan att fortsätta stå emot rasism och sexism. Det är för frihet och kärlek.

Hur ska man göra om man får kränkande meddelanden i sociala medier?

– Gör vad fan ni vill! Det finns inget rätt svar som att alltid blockera, skriva roligt tillbaka eller slåss. Du får göra som du vill. Försök att känna dig trygg och det är du som bestämmer. Bara du vet vad som är bäst för dig.

Linnéa Claeson

Ålder: 25 år.
Gör: Spelar handboll, pluggar juridik och ger svar på tal.
Kommer från: Kvarsebo, Norrköping.
Bor i: Ringkøbing, Danmark.
Det här visste du inte om Linnéa: Hon var sjöscout på mellanstadiet.
Hemlig talang: Grym på att tjuvlyssna.
Instagram: @assholesonline