Forsfararna, som går av stapeln varje sommar under 12 dagar i de värmländska skogarna, är uppbyggd för att deltagarna ska leva helt och hållet i nuet.

"Det tog en hel dag att bygga och det var ganska kämpigt, men samtidigt jättekul. När vi väl var klara och flöt fram på älven var det en otroligt skön känsla" berättar utmanarscouten Pernilla.

Äventyr Scouternas arrangemang

”Jag har vuxit som människa under Blå Hajken”

Det var utmanande och tufft, men framför allt var det ett oförglömligt äventyr och ett minne för livet. Utmanarscouterna Hugo och Pernilla berättar om sommarens Blå Hajken Forsfararna.

Samling vid Torsby station i Värmland klockan 12.28 den 11 juli. Återsamling på samma plats tolv dagar senare klockan 13.30. Det var allt utmanarscouterna Hugo Svensson, 17 år, från Skövde scoutkår och Pernilla Carlquist, 18 år, från Älvsjö scoutkår visste när de i somras gav sig iväg till vad som skulle bli deras livs äventyr.

Både Pernilla och Hugo åkte till Värmland utan några kompisar från sina egna scoutkårer. Men det var inget problem, intygar de. Det dröjde inte länge innan de hade lärt känna de andra scouterna och snart var snacket och skrattet i full gång.

– Vi var nio personer i varje patrull och jag hamnade i en jättebra patrull, säger Hugo. Efter lite instruktioner och utdelning av mat blev alla scouter utkörda med buss i skogen där de tillsammans vandrade till kvällens läger. Dagen därpå fick de varsin karta och ledarna visade med ett kryss på kartan var de skulle ses på kvällen. Sen fick scouterna hitta dit själva.

Forsfararna, som går av stapeln varje sommar under 12 dagar i de värmländska skogarna, är uppbyggd för att deltagarna ska leva helt och hållet i nuet. Därför är alla detaljer i hajken hemliga och scouterna får bara veta dag för dag av sina ledare vad som ska hända.

– Forsfararna bygger på att man ska leva här och nu och inte oroa sig för morgondagen, därför ger vi ledare dem hajken bit för bit, säger Elin Jungevi, 25 år, som är en av ledarna på årets hajk.

Elin, som i år var på sin sjunde forsfararhajk som ledare, tycker att det bästa med att vara ledare för Forsfararna är att se hur alla deltagarna växer och blir starkare tillsammans för varje dag som går.

En av höjdpunkterna, enligt både Pernilla och Hugo, var när de fick bygga en flotte och med den ta sig fram på Klarälven under flera dagar och nätter.

– Det tog en hel dag att bygga och det var ganska kämpigt, men samtidigt jättekul. När vi väl var klara och flöt fram på älven var det en otroligt skön känsla. Allt var så chill och man bara tog dagen som den kom, säger Pernilla.

All mat lagades över öppen eld, även ombord på flotten, där de både sov och åt under några dagar. För att det skulle funka krävdes det nattvakter som höll koll när flotten flöt fram längs Klarälven. För det finns många hinder på vägen i form av grenar, sandbanker och annat som kan ställa till bekymmer för flottfararna. Både Hugos och Pernillas patruller körde tvåtimmarspass med tre nattvakter i varje pass.

– Det kan låta jobbigt men det var faktiskt mest kul. Ett av mina dråpligaste minnen är när ledarflotten körde fast i en sandbank och vi skulle hjälpa dem, men också körde fast. Sen kom nästa flotte – och körde fast den med! Så lossnade ledarnas flotte och flöt iväg, men vi andra två satt fast. Till slut stod vi där – 18 snart vuxna ungdomar i vattnet och puttade för fullt klockan halv tolv på natten, säger Hugo och ler åt minnet.

Förutom äventyren kring flottfärden var det även en hel del vandring i kuperad terräng – tufft men kul enligt både Hugo och Pernilla.

– Man får utmana sig själv och verkligen jobba ihop i grupp. Man blir sammansvetsade och lär sig att samarbeta. Jag har vuxit som människa under Blå Hajken, säger Pernilla och Hugo håller med:

– Forsfararna är det bästa jag har gjort! Jag kan absolut rekommendera det till andra scouter som vill prova. Visst är det krävande både fysiskt och mentalt att vandra långa sträckor i rätt svår terräng och att spendera 12 dagar så nära inpå andra människor. Men framför allt är det så himla kul! Jag har fått uppleva saker jag aldrig trodde att jag skulle få vara med om!

Blå Hajken Forsfararna

Varje sommar arrangerar Scouterna Blå Hajken Forsfararna i Värmland. Forsfararna vandrar i bitvis stiglösa skogar och över myrar i Värmland. På vandringsdagarna vandrar patrullen cirka en mil per dag. Under en del av hajken bygger patrullerna egna flottar och åker nerför Klarälven. Det finns plats för 36 utmanarscouter mellan 16 och 18 år varje år. Vartannat år finns det även nio platser för roverscouter och ledare. Därefter görs ett urval som baseras på ålder, mångfald och därefter lottning.

Blå Hajken Jägarna

Jägarna heter den andra Blå Hajken som arrangeras varje sommar av Scouterna. Här vandrar du i de jämtländska fjällen utanför rösade leder, där inga andra människor rör sig, helt utan kontakt med omvärlden. Du möter vacker natur i en utmanande vandring längs forsande bäckar och branta bergssidor. Dessutom är hajken en praktisk övning i ledarskap och samarbete.

Läs mer om Blå Hajken HÄR >>