"Jag gillar enkla saker i små bitar så att barnen kan välja flera olika sorter och ändå orkar äta upp. Om du bjuder på stora muffins eller bullar tenderar tyvärr det mesta att hamna i sopkorgen" säger Vivi Wallin.

Inspiration scoutkalas

”Jag älskar smarta genvägar”

Vivi Wallin är superpysslaren som älskar att pyssla och fixa. Helst tillsammans med sina barn. Här svarar hon på frågan om vilka ingredienser som krävs för ett lyckat kalas.

Vivi Wallin, du driver hemsidan Fixa själv, vad är det för något?

Där samlar jag bakrecept och pyssel med instruktioner, ofta som videor. Jag vill visa hur lätt och kul det kan vara att fixa saker själv. Mitt motto är att alla ska kunna göra de pyssel och kakor som jag visar. Jag älskar smarta genvägar, saker som går snabbt och har få ingredienser. Ju enklare desto bättre. Många saker gör jag tillsammans med mina barn Elmer, 10 år och Knut, 7 år.

Vad behövs för ett lyckat kalas?

Barn, lyhörda föräldrar och en gnutta påhittighet. Nu för tiden är många kalas väldigt påkostade, vilket skapar en stress hos många föräldrar. Tycker man inte att det är kul att måla handgjorda inbjudningskort till 18 barn så ska man inte göra det. Skicka inbjudan via mejl, köp saft och färdiga kakor som du bara pimpar och lek lite lekar. Det brukar räcka. Vill man göra det ännu enklare kan man göra små pysselstationer där barnen kan rita, pärla eller liknande. Det är extra bra när man bjuder barn som inte känner varandra innan, att pyssla ihop skapar gemenskap.

Vad bjuder du helst på när du har kalas?

Jag gillar enkla saker i små bitar så att barnen kan välja flera olika sorter och ändå orkar äta upp. Om du bjuder på stora muffins eller bullar tenderar tyvärr det mesta att hamna i sopkorgen. Ett tips är att piffa till populära godsaker så att de ser lite roligare ut. Sätt klubbpinnar i chokladbollar eller rulla dem i strössel i stället för kokos. Eller varför inte göra en chokladbollspizza toppad med godis? Jag gjorde en sådan till Fixa Själv för ett tag sedan och den har blivit jättepopulär.

På Fixa Själv hittar du receptet på chokladbollspizzan >>