Äta bör man! Utmanarlaget Kitzunes kombinerar JOTA-JOTI med att laga mat utomhus i ett naturreservat på Öland.

Utmanarlaget fick bygga en enkel antenn, smart grej att kunna!

Extra gött att komma in i värmen när man varit ute i regnet och hämtat friskluft.

Med hjälp av en radioamatör och veteran inom JOTA-JOTI fick utmanarscouterna kontakt med en kår i Köping via radio.

Aktuellt virtuell jamboree

Världens största scoutevent

Under helgen träffades över en miljon scouter från fler än 150 länder och pratade med varandra över internet och radio. Jamboree On The Air (JOTA) och Jamboree On The Internet (JOTI) är en virtuell jamboree, ett stort läger, som sker över internet eller via radiosignaler, och vi lät Scouternas unga talesperson Nanny Ytterbring berätta om sin upplevelse av JOTA-JOTI.

I år fyller JOTA-JOTI 60 år. När eventet grundades fanns inte internet, utan scouterna skapade kontakter via radio. Tanken är att mötas, lära av varandra och tillsammans bygga ett stort nätverk över hela världen.

Nanny Ytterbring är utmanarscout  i Mönsterås och hon deltog i JOTA-JOTI tillsammans med sitt utmanarlag Kitzunes.

– Under helgen fick kommunicera med folk via radio med en radioamatör, som gick igenom olika kommandon man kan använda och kodexen för hur en radioamatör ska vara när den talar med andra via radio. Det var väldigt intressant att lyssna på, berättar Nanny.

För att fixa en JOTA-station behöver man hjälp av en radioamatör och för att sända krävs det en licens, som i Sverige utfärdas av Sveriges Sändareamatörer (SSA). Nanny och utmanarlaget fick tack vare radioamatören, som också är scoutledare i Färjestadens NSF-kår, kontakt med en person som sände ifrån Köping.

Utmanarlaget fick dessutom testa att bygga en antenn med enkla medel.

Men för att få lite variation och frisk luft under helgen hade de en del utomhusaktiviteter också.

– Vi lagade mat ute i ett naturreservat på Öland. Och sen tog vi en promenad i Färjestaden. Efter ett tag började började det ösa ner, så efter promenaden satte vi oss och spelade sällskapsspel på ett loft, berättar Nanny som verkar ganska nöjd med helgen trots oktobervädret.

Vill du veta mer om JOTA-JOTI?

Läs mer på den officiella svenska sajten HÄR >>