Ungdomsredaktören Matilda fick sällskap på Gen Pep av Scout-redaktören Sofia.

Sverige är i dag ett av Europas mest stillasittande länder och andelen barn som når den rekommenderade mängden fysisk aktivitet, en timme per dag, är liten. Det vill Gen Pep ändra på!

En aktiv livsstil har inte bara positiv effekt på hälsan. En studie visar också att dubbelt så många svenska 5:e klassare nådde de nationella målen i svenska, engelska och matematik när skolidrotten utökades med två lektioner/ vecka. Coolt!

Inspiration fysisk aktivitet

Gen Pep vill få fler barn och unga i rörelse

Forskning visar att vi rör på oss för lite och äter för dåligt. Det vill organisationen Gen Pep ändra på genom att tillsammans med företag, organisationer och samhället i stort få fler barn och unga att leva ett mer aktivt och hälsosamt liv. I oktober anordnade de Gen Pep Forum och Scouternas ungdomsredaktör Matilda Karlsson Hjort var där.

Häromveckan var jag på Pep Forum, som anordnades av Generation Pep. Det är en icke vinstdrivande organisation som arbetar för att sprida kunskap och skapa engagemang kring barn och ungdomars hälsa.

De som modererade dagen var var Leo Razzak och Carolina Klüft. Medverkande i själva programmet var bland andra kronprinsessan Victoria och prins Daniel, som är initiativtagare till Gen Pep. Dessutom fick jag lyssna på Christina Stenbeck, som också är som initiativtagare till Gen Pep, socialministern Annika Strandhäll, Ole Petter Ottersen som är rektor på Karolinska Institutet och Carl Johan Sundberg som är professor i molekylär och tillämpad arbetsfysiologi.

Det var en lärorik dag. Visste du till exempel att man kan koncentrera sig bättre om man rör sig? Det är sant! Syftet med dagen var att lära sig mer om varför det är viktigt att barn och unga rör sig, och det kan ju vi i Scouterna faktiskt hjälpa till med. I scouterna är vi ute mycket. Vi vandrar, går ljusspår, leker och massa annat som gör att man får röra sig.

Det var väldigt intressant att höra chefer från Ikeas och Friluftsfrämjandet berätta om om hur de på olika sätt bidrar till att fler människor faktiskt rör på sig. Dessutom fick vi lyssna på Anders Hansen, en väldigt cool läkare och psykiatriker som visade vad som händer i hjärnan när vi rör oss.

Han berättade om hur mycket tid barn i olika åldrar behöver för att kunna koncentrera sig, och det är verkligen något som jag kommer ta med mig tillbaka till min scoutkår. Nu vet jag i min ledarroll att mina spårare på 8 år kan koncentrera sig bättre om de får röra sig tjugo minuter innan. Jag kommer också att tänka på det mer i min vardag och när jag är i skolan – att det kan vara bra att gå ut och röra sig lite om man sitter på en lång lektion, för att man ska orka hela dagen.

Läs mer om Gen Pep på deras webbsida >>