Tre av Scouternas unga talespersoner fick chansen att hänga med på pressvisningen av halloweentemat på Gröna Lund.

Det var den mörkaste och regnigaste höstdagen, som gjorde sitt för att sätta den ruggiga stämningen på kyrkogården.

"Det är faktiskt väldigt kul att se när besökarna blir jätterädda av att man bara tittar på dem" berättar en av häxorna.

Det har kostat 23 miljoner att genomföra halloweenprojektet på Gröna Lund.

Mycket av nöjesfältet har gjorts om för att skapa en så läskig stämning som möjligt.

Aktuellt skräck

Halloween på Gröna Lund

Har du någonsin träffat en riktig häxa? Kanske en mördarclown? Inte? Då ska du absolut besöka Halloween på Gröna Lund! Den 27 oktober till den 5 november kommer dina värsta mardrömmar att ha tagit över ett av Sveriges bästa nöjesfält.

När mörkret lägger sig och Stockholms gator töms, kryper vålnaderna fram innanför Gröna Lunds grindar. Goda och onda står de där för att ge dig en upplevelse att minnas. I den tjocka dimman gömmer sig över 2500 pumpor som med sina leende ansikten och tomma ögon pryder nöjesfältet. Här finns det något för alla, stora som små, fega som modiga.

Tre av Scouternas unga talespersoner fick möjligheten att komma på pressvisningen och uppleva hur halloween på Gröna Lund kommer att se ut, två dagar innan premiären för allmänheten. De fick lyssna på Annika Troselius, informationschef på Gröna Lund, som berättade hur de arbetat för att förvandla nöjesparken och att de hade jobbat på temat sedan februari. Det har byggts jättespindlar, stora pumpor och läskiga fågelskrämmor.

Men vad kan du göra på halloween på Gröna Lund kanske du frågar dig?

På det lilla området hittar du det lite mildare spökhuset som utspelar sig i Pettson och Findus hus. Här kan du även åka attraktioner som Spindelpigan, Mumieelefanterna och Häxkitteln. Det är här du har möjlighet att träffa goda häxor.

Känner du dig lite modigare kan du besöka det stora området, där du kan bli rejält skrämd av både spökhus och åkattraktioner. Olustiga huset, Motel Hello och House of Even Worse Nightmares är bara tre av de fem skräckattraktioner du kan uppleva.

Det finns också temazoner, som vid den normalt glada Spanska trappan med spel och glass, finns nu ett majsfält som man måste ta sig igenom för att ta sig fram mellan de olika delarna av nöjesfältet. Även området nedanför Katapulten har gjorts om. Denna plats är nu en skrämmande kyrkogård med gravstenar, dödskallar och öppna kistor.

– Jag tycker att Olustiga huset var en helt ny grej. Clownerna som fick mig att skratta ville jag även springa ifrån i full panik. Alla häftiga dekorationer de satt upp förhöjde halloweenstämningen, säger Alice Della-Flora, 14 år.

– För att vara min första gång på Gröna Lund, så var det en cool upplevelse som jag gärna gör om.  Jag tycker varken om mördarclowner eller andra läskiga varelser men det här var något helt annorlunda, säger Klara Åström, 14 år.

I en intervju med en av häxorna som står vid attraktionen Kvasten så berättade hon att det är en helt ny upplevelse för henne och hennes medarbetare.

– Det är faktiskt väldigt kul att se när besökarna blir jätterädda av att man bara tittar på dem. Man lär sig med tiden hur man ska göra för att skrämma besökarna på bästa sätt. Ni vet ju hur själv hur lätt det är, säger hon och skrämmer de unga talespersonerna igen. Halloween är något nytt som vi nu har börjat med och jag hoppas att vi fortsätter med det.

Gröna Lund är över 130 år, och har fram tills nu inte haft öppet för halloween. 2017 är det första året som de har höstöppet och det har nästan blivit ett helt nytt nöjesfält. Det var dock inte en billig investering, det har kostat drygt 23 miljoner kronor för att kunna genomföra projektet.

På kvällarna erbjuder Gröna Lund scenshower, på både lilla och stora scenen. På lilla scenen visas Jakten på det bästa buset. På Stora Scenen visas en sprakande eldshow med Burnt out Punks.

Fira halloween på nöjesfält

Det är inte bara halloween på Gröna Lund. Du kan också uppleva läskigheter på Liseberg i Göteborg och Tivoli i Köpenhamn.