Romanen "Mina drömmars stad" skildrar livet och vardagen bland Stockholms arbetare på Södermalm på 1800-talet.

Inspiration läslov

”Varje gång jag läser om boken är den lika bra”

27 oktober, 2017

Ungdomsredaktören Anna Jenny gick i högstadiet när hon fick i uppgift att läsa boken ”Mina drömmars stad” av Per Anders Fogelström. Hon hade aldrig ens hört talas om författaren eller titeln och tänkte att det skulle bli en pina att ta sig igenom. Men hon blev totalt uppslukad.

På ”Västfronten intet nytt” hade liksom skrämt upp mig för skolans val av litteratur. Men det var bara att börja och jag slog upp första sidan och påbörjade min läsning. Och den tog aldrig slut.

”Mina drömmars stad” slukade mig. Den slukade mig med sättet att berätta historien om Henning och hans drömmar, den fyllde mig med egna bilder av förvandlingen som skedde i Stockholm. Det var sent 1800-tal och Stockholm var den plats som lockade med arbete, förväntningar och drömmen om en skillnad. Jag levde mig in i historien och såg platserna, det Stockholm som fanns och faktiskt finns kvar än idag. Jag berördes av verkligheten och själv drömde mig till en dag Stockholm skulle kunna komma att bli mina drömmars stad.

Boken går aldrig ur tiden. Mina föräldrar har läst den och jag rekommenderar den för alla som önskar sig ett boktips. Det går inte att sätta fingret på exakt vad det är som fångar ens intresse. Men jag tror att mycket baseras i att platserna finns kvar än och att den har bakgrund i den svenska historien. Varje gång jag läser boken är den lika bra och det är som att jag läser den för första gången.

Nyfiken på författaren bakom boken?

På SVT Play kan du se en dokumentär om Per-Anders Fogelström, en av Sveriges mest lästa författare!
Se dokumentären >>

Senaste artiklarna