Prylar Boktips

Damaskus Sölvesborg

Ungdomsredaktören Wilma har läst en ny ungdomsroman om ett livsavgörande möte mellan två människor, där scouting blir en viktig faktor för överlevnad.

Damaskus Sölvesborg, skriven av Per Nilsson, handlar om Leo och Nour. Leo kommer från Sölvesborg och Nour kommer från Damaskus. De går i samma gymnasieklass på Furulundsskolan i Sölvesborg, men de har aldrig pratat med varandra.

När deras mentorer drar ut dem på en utflykt till Ryssberget blir Leo och Nour indelade i ett par. De ska ut och orientera när det börjar ösaregna. Leo har varit scout så han vet att Scouterna har ett vindskydd på toppen av Ryssberget. Leo och Nour tar sig till dit, men på vägen skadar sig Nour. Nu måste Leo ta till allt han har lärt sig i Scouterna, för att de ska kunna fixa en natt i ett vindskydd ensamma. Men den största utmaningen de möter är att de blir tvungna att prata med varandra, vilket de aldrig har gjort förut.

Jag tycker att Damaskus Sölvesborg är en väldigt bra bok. Den var lättläst och skriven på ett väldigt lättsamt språk. Boken hade också en igenkänningsfaktor, där jag som scout kunde känna igen många av de scoutbegrepp som var med i boken. Jag kände även igen den situationen då det kan finnas en person i klassen som man aldrig, eller väldigt sällan pratat med.

Det var en intressant, spännande och rolig läsupplevelse och jag skulle definitivt rekommendera denna bok till en kompis, speciellt en kompis inom Scouterna.